La directora, productora i guionista especialitzada en animació stop motion finlandesa, Katariina Lillqvist, i el britànic Peter Lord, director i cofundador de l’emblemàtic estudi d’animació stop motion Aardman Animations, fundat l’any 1972, i mundialment conegut per personatges com Wallace i Gromit o El Xai Shaun, han estat els dos protagonistes indiscutibles de la tercera jornada d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya.
Les seves masterclasses han estat tot un èxit de públic i han permès conèixer més de prop l’autora de The Maiden and the Soldier, The Country Doctor, Tales from the Endless Roads: The Romary Mirror, Far away from Ural i Radio Dolores; i el creador de Chicken Run (2000) o Pirates! (2012), entre molts altres.
La Sala 1 del Teatre de la Llotja s’ha quedat gairebé petita per veure i escoltar les paraules del mestre de l’stop motion Peter Lord en la seva masterclass Aardman Frame by Frame. En la seva conferència, Lord ha mostrar en imatges com ha anat creixent amb els anys la productora que va cofundar el 1972 amb el seu amic David Sproxton, quan encara eren adolescents. Lord ha posat en valor la importància d’allò que es vol explicar en cinema “si tens una bona història la gent perdonarà una pobre execució tècnica”, ha explicat en relació als seus inicis en el món de l’animació i ha recordat que el veritable punt d’inflexió d’Aardman va ser començar a utilitzar la plastilina per donar vida als seus personatges.
També ha recordat que Aardman és una companyia que ha treballat i treballa amb magnífics directors i professionals de l’animació, “la gent sovint utilitzar molt fàcilment la paraula geni, però realment crec que Nick Park n’és un”, ha dit Lord, en relació al creador de Wallace i Gromit, entre molts altres èxits de l’estudi Aardman, a qui van conèixer quan encara estava fent el seu treball d’estudi a la National Films and Television School i que es va unir a la productora a temps complet el 1985.
Lord ha ressaltat el valor del cinema d’animació fet a mà, “em preocupa l’stop motion quan esdevé massa bo, perquè llavors comença a semblar imatge generada per ordinador. El que fa especial i màgic l’stop motion és que l’audiència sap que és un ninot i no està viu!”, ha explicat Lord davant un públic entregat.
Durant la seva masterclass, Katariina Lillqvist ha fet un repàs dels seus treballs i ha posat el focus en la influència que té la tradició d’explicar històries finlandesa en les seves pel·lícules, del paper, a vegades anàrquic, de la sàtira, i en el poder dels titelles per fer films polítics “perquè ells són els nostres alter egos”, ha explicat.
El duo canadenc format per Chris Lavis i Maciek Szczerbowski, fundadors de l’estudi Clyde Henry Productions i creadors del cèlebre curt Madame Tutli-Putli, nominat a l’Oscar en 2007, també han estat presents avui a Animac amb una conferència que ha explorat el seu passat, present i futur com a animadors d’un stop motion d’allò més recargolat i experimental. Després de treballar amb Spike Jonze o Guy Maddin, entre altres, ara exploren l’animació stop motion amb un nou llenguatge immersiu: la realitat virtual. Gymnasia és el seu nou curtmetratge experimental encara en fase de producció (està previst que s’estreni durant la primavera), un malson d’allò més vívid protagonitzat per titelles esfereïdors en un gimnàs abandonat.
Durant la conferència, Lavis i Szczerbowski han parlat de l’imprescindible paper que juga la música i els efectes de so en l’animació stop motion, del simbolisme dels sons que ens evoquen emocions i de la reacció emocional immediata que ens provoquen els materials, essencials en la creació dels titelles animats. “Gairebé el 90 per cent de la resposta emocional al cinema d’animació pot ser determinada per la música i el so”, han explicat els creadors canadencs, i han ressaltat que per a ells “l’essència és només un titella i una càmera, i la tècnia en si mateixa és una màquina de explicar històries”.
AVANÇAMENT DEL PROGRAMA DE DIUMENGE, DARRER DIA D’ANIMAC
Aquest diumenge a l’Animac 2019, serà el torn del director i animador Mark Osborne. Company de classe i aventures creatives de Stephen Hillenburg ‒el creador de Bob Esponja‒ Osborne va dirigir-ne totes les seqüències en imatge real tant per a la sèrie televisiva com per al primer llargmetratge. Arran de l’èxit de Kung Fu Panda, Osborne va tenir l’oportunitat d’adaptar el clàssic d’Antoine de Saint-Exupéry El Petit Príncep, on l’animació stop motion va ser-ne la protagonista en les seqüències més poètiques i meravelloses del llargmetratge. Osborneha ofert una conferència sobre el seu particular planeta creatiu i dels seus futurs projectes. A les 16.00 hores, es projectarà El Petit Príncep a la Llotja.
Un altre dels atractius de demà diumenge serà, a les 16.30 hores, la conferència dels nord-americans fundadors de Screen Novelties: Mark Caballero, Seamus Walsh i Christopher Finnegan, creadors de l’adaptació de Bob Esponja en stop motion, SpongeBob SquarePants: The Legend of Boo-Kini Bottom, entre molts altres treballs.
Screen Novelties és una de les productores independents especialitzades en stop motion més singulars de la indústria animada nord-americana. Fundada el 2003 a Los Angeles per Mark Caballero, Seamus Walsh i Chris Finnegan, l’estudi aplega un col·lectiu de directors, animadors, escultors, dissenyadors, fotògrafs i artistes digitals i té un ADN marcadament caricaturesc ‒dinàmic i extravagant‒ dins del regne de l’animació stop motion amb titelles i altres tècniques híbrides.
Han treballat per a cadenes de prestigi com Cartoon Network, Disney, Nickelodeon o FOX, estudis com Paramount, clients com Nike o Hallmark, o estudis desenvolupadors de videojocs com Epic Games i el seu cèlebre èxit mundial Fortnite. També han donat vida en stop motion a personatges emblemàtics dels dibuixos animats com els Picapedra, Bob Esponja, Chowder, Flapjack, Finn i Jake de Hora de Aventuras o Harvey Beaks i han format part del naixement de sèries de culte d’Adult Swim com Robot Chicken o Moral Orel en les seves primeres temporades, ambdues també presents a Animac 2019.
Caballero, Walsh i Finnegan ens explicaran el seu periple com a productora independent al servei dels grans estudis i cadenes de televisió i com trobar un segell d’autor, envoltats de personatges icònics de la cultura pop.
EL PETIT ANIMAC CONTINUA AMB EL MILLOR DE L’ANIMACIÓ PER A LA CANALLA
També es podran veure més sessions del Petit Animac, amb Pat i Mat com a protagonistes. A la Sala 2 de La Llotja es projectaran els millors capítols de la sèrie txeca Pat i Mat. I ja està!, amb la presentació del seu director i guionista actual, Marek Beneš, fill del seu creador Lubomír Beneš que juntament amb Vladímir Jiránek van donar vida als personatges el 1976.
Pat i Mat són dos entranyables treballadors del bricolatge, molt sapastres però sempre optimistes, tot i que la feina no els surt gaire bé.. La sèrie s’ha exportat a altres països gràcies a l’encant de les seves històries, sense diàlegs però amb la música del compositor txec Petr Skoumal.
L’activitat seguirà durant tot el dia a l’Animacrea, un espai atractiu i obert a tothom, on es poden trobar des de tallers dirigits per especialistes i professionals fins a una zona d’esbarjo per als més petits, l’Espai Kids i espai de projecció Open Screen.
CLOENDA HOMENATGE AL CREADOR DE BOB ESPONJA, STEPHEN HILLENBURG
El plat fort d’aquest diumenge serà a les 19.00 hores, la cloenda d’Animac 2019 que retrà homenatge a Stephen Hillenburg, creador de la popular sèrie d’animació infantil Bob Esponja, que ens va deixar el passat novembre.
Per retre honor a la memòria de Hillenburg, Animac comptarà amb la presència d’alguns dels seus amics en el món de l’animació, com és el cas del seu company de classe i aventures creatives, el director i animador Mark Osborne (El Petit Príncep, Kung Fu Panda), que va treballar amb Hillenburg dirigint les seqüències d’acció en directe per a Bob Esponja: La pel·lícula, així com les seqüències en viu de les tres primeres temporades de l’exitosa sèrie de TV.
El moment màgic de l’acte de cloenda arribarà quan escenari s’ompli amb un centenar de cantaires d’entre 6 i 14 anys de les corals infantils de l’Orfeó Lleidatà que interpretaran el tema principal de la coneguda sèrie Bob Esponja, a més de la cançó popular El papa de la Pepa.
La cerimònia també comptarà amb la presència d’altres amics de Hillenburg, com és el cas dels fundadors de Screen Novelties, Mark Caballero, Seamus Walsh i Christopher Finnegan, creadors de l’adaptació de Bob Esponja en stop motion, SpongeBob SquarePants: The Legend of Boo-Kini Bottom, produïda per Nickelodeon, co-escrita amb Hillenburg, i que es podrà veure al final de l’acte.
Durant l’acte també es farà entrega dels premis del Públic, que enguany premien el millor curtmetratge de la secció Curts, el millor del Petit Animac i el millor del Futur Talent.
Aquesta web t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Teleponent com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Teleponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Webempresa. (https://www.webempresa.com/aviso-legal.html). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.