Oliver
El catedràtic d'Economia de la UAB, Josep Oliver
La Paeria ciutat neta
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

L’economia de les comarques de Ponent va créixer el 2016 un 2,9% i a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran ho va fer de forma més feble amb un 0,9%. Segons dades de l’Anuari Econòmic Comarcal del BBVA 2017, la indústria del pla de Lleida va créixer intensament un 4,4% de la mateixa manera que el sector terciari amb un 1,7%. A les comarques del Pirineu s’acusa una davallada del -3,2% del sector industrial i hi ha un moderat creixement del sector terciari amb un 1,8%. En aquest territori sí que creix l’activitat de la construcció, un 1,3%, mentre que a Ponent hi ha una taxa nul·la. En conjunt, segons l’Anuari, la demarcació de Lleida supera els registres pre – crisi dels serveis.

La recuperació econòmica en l’àmbit comarcal va continuar el 2016 segons es desprèn de l’Anuari Econòmic Comarcal 2017 de BBVA, dirigit pel Catedràtic Emèrit d’Economia Aplicada de la UAB, Josep Oliver. L’estudi, que analitza la distribució territorial del creixement econòmic català destaca com el 2016 va continuar la millora iniciada en la segona meitat de 2013, per la qual cosa el PIB a preus de mercat català va avançar molt notable 3,5%, una xifra idèntica a la de 2015.

Al 2016, el creixement agregat del Valor Afegit Brut (VAB) dels diferents eixos va oscil·lar entre el 4% del que més va avançar, les comarques Centrals, al 0,9% del que menys, les comarques del Pirineu. Enmig destaquen els increments de l’Àmbit Metropolità (del 3,5%), Girona (3,2%), i del Camp de Tarragona (3%), mentre que amb taxes menors, es destaquen Ponent (que va créixer un 2,9%) i les terres de l’Ebre (un 2,3%).

Les comarques de Ponent i de l’Alt Pirineu i Aran presenten creixements del seu VAB relativament moderats el 2016, per sota de la mitjana catalana. Això fou reflex dels lleus registres de la principal branca d’aquestes comarques, els serveis (al voltant del 66% del VAB per ambdós eixos), que van augmentar d’un 1,7% a Ponent i d’un 1,8% a les comarques del Pirineu – davant el 3,1% de Catalunya, mentre que la indústria de Ponent va créixer un important 4,4%, tant pels bons resultats del manufacturer (4,6%) com del no manufacturer (3,2%). Al contrari que a les comarques del Pirineu, amb una caiguda de la indústria del -3,2%, per l’important descens del no manufacturer (-6,9%), davant la millora del manufacturer (5,2%).

A Ponent, els resultats del 2016 dels serveis (1,7%) han permès superar ja en un 6,4% els valors de 2007, reflectint la dinàmica no massa positiva dels serveis privats (augment de l’1,5%, inferior al 3,2% de Catalunya), per sota l’increment dels col·lectius (2,4%). Els resultats dels serveis privats reflecteixen parcialment els de les seves principals branques, com el comerç (27,2% del VAB de serveis), que va avançar d’un modest 0,6% el 2016, mentre les activitats professionals, científiques i administratives (11,3% del VAB) van créixer de forma més intensa (5,2%).

Al Pirineu, tot i l’increment dels serveis, aquests ja han superat en un 5,7% els registres del 2007. Per gran branques, productes del terciari, els resultats del 2016 expressen la combinació del feble augment dels serveis col·lectius (0,8%, inferior al 2,8% català) i dels millors registres dels privats (2,1%, també per sota el 3,2% de Catalunya). Dins dels serveis privats, la major contribució al creixement agregat el 2016 la varen generar les activitats immobiliàries (14,5% d’aportació i d’augment del 3,7%) i les professionals i administratives (pes del 7,1% en el VAB del sector i creixement important del 8,0).

L’avenç de la industria de Ponent el 2016 reflecteix la més intensa empenta de les produccions manufactureres, la part més important del sector (81,9% del VAB industrial el 2015), que avançaren d’un sòlid 4,6% (força per sobre el 4,2% català), mentre que el creixement dels productes energètics, extractives, gas, aigua i reciclatge van augmentar també prou intensament (un 3,2%, davant el 3% de Catalunya), tot i això, la duresa de la recessió continua situant el VAB del 2016 en un -8% per sota del 2007. L’important creixement del 4,6% de les produccions manufactureres de les comarques de Ponent el 2016 reflecteix els intensos avenços de les seves principals branques. Aquest va ser el cas de la més rellevant, la de les indústries de l’alimentació, begudes i tabac (46,5% del VAB manufacturer el 2015), que va créixer notablement un 5,2%.

La caiguda del VAB industrial a les comarques del Pirineu el 2016 expressa, en particular, la contracció de les produccions d’energia, extractives, gas, aigua i reciclatge, la part més rellevant de la indústria de l’eix (69,9% del VAB industrial del 2015), que retrocediren d’un notable -6,9% (lluny de l’avenç del 3% català), mentre que el creixement dels productes manufacturers (5,2%, davant el 4,2% de Catalunya) van reduir un tant aquella pèrdua. D’aquesta manera el VAB industrial el 2016 se situa a un 8,2% per sota el del 2007. Encara que el prou intens creixement manufacturer el 2016 expressa creixements pràcticament a totes les branques, destacant el particular a les indústries de l’alimentació, begudes i tabac.

Finalment, destaca el notable augment del sector primari a Ponent amb molt bons resultats pel sector agrícola, una aportació de prop del 57% del VAB del primari, que va créixer d’un 15,8%. Al Pirineu això es nota al sector ramader amb prop de 57% del VAB primari el 2015, que va experimentar un augment del 9,6%. (acn)

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.