La depuradora de les Borges Blanques, juntament amb unes altres 55 depuradores més d’arreu de Catalunya, participa en un programa de detecció avançada de la Covid-19, a partir de l’anàlisi de les seves aigües residuals.
La iniciativa, anomenada “Xarxa de Vigilància del SARS-CoV-2 en aigües residuals”, està impulsada des d’aquest juliol per la Generalitat de Catalunya, a través l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que pertany al Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Departament de Salut, i compta amb la col·laboració de Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), la Universitat de Barcelona (UB) i l’Eurecat, i amb un pressupost inicial de 400.000 euros.
Així, es pot analitzar l’evolució de la circulació de la Covid-19 en el 80% del total de les aigües residuals generades a Catalunya, prenent mostres en 56 depuradores i obtenint resultats en 48 hores, pel que es converteix en una eina complementària en el control i seguiment de la pandèmia, atès que s’ha demostrat la capacitat de detectar ARN de SARS-CoV-2 a les aigües residuals entre 6 i 21 dies abans que es diagnostiquin els primers casos, fins i tot els asimptomàtics.
Funcionament
Les mostres es transporten als laboratoris de la Universitat de Barcelona i d’EURECAT per a la seva anàlisi, un procediment dissenyat per l’Institut Català de Recerca de l’Aigua per tal de garantir-ne la qualitat i fiabilitat. Els resultats es traslladen al Departament de Salut per a la seva anàlisi i avaluació, i es publiquen a la plataforma https://sarsaigua.icra.cat/.
Segons ha exposat la Generalitat, les aigües residuals de les de 34 depuradores urbanes es controlen setmanalment, unes altres tres s’han controlat setmanalment a l’estiu, tres més es controlarant setmanalment ara a l’hivern, i les setze restants es controlen quinzenalment.
Prèviament, diverses depuradores catalanes ja havien analitzat les seves aigües residuals per a detectar-hi el virus, especialment des que a finals de juny, un estudi de la UB va descobrir la presència de traces de la Covid-19 en en aigües residuals de Barcelona d’un any abans de la pandèmia. Però des d’aquest juliol, la iniciativa de l’ACA ha permès millorar-ne l’eficàcia centralitzant les dades i homogeneïtzant criteris.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.