La Paeria ciutat neta
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

La ciutat de Lleida ha commemorat aquest dimecres el 79è aniversari del bombardeig al Liceu Escolar, que va tenir lloc el 2 de novembre del 1937 i en el qual van morir 48 alumnes i diversos professors de la institució educativa, la primera escola lleidatana inscrita dins del moviment de l’Escola Nova. Durant l’acte, en què han participat supervivents i familiars de les víctimes, a més de representants municipals i ciutadania en general, s’ha dut a terme la tradicional una ofrena floral a l’escultura ‘Memòria, Dignitat i Vida’, situada davant el lloc on hi havia el Liceu, a l’avinguda de Blondel. Posteriorment, responsables municipals i supervivents han ofert uns parlaments apel·lant a l’educació perquè mai més tornin a succeir enlloc uns fets com aquells. L’acte institucional ha finalitzat amb la interpretació del Cant dels Ocells a càrrec d’un alumne del Conservatori de Lleida.

Lleida ha recordat un any més, el 2 de novembre, el bombardeig que va patir el Liceu Escolar l’any 1937, amb una ofrena floral a l’escultura situada a l’avinguda de Blondel de la ciutat, davant el lloc on hi havia el Liceu. L’acte institucional, que serveix per retre homenatge a les víctimes i als supervivents, ha comptat amb la presència d’exalumnes del centre i familiars de persones que hi van perdre la vida fa 79 anys.

Després de l’ofrena floral i la benvinguda de l’alcalde Àngel Ros, ha arribat el torn dels parlaments que enguany han anat a càrrec de Ramon Ortín, Mateu Mateu i Manuel Sampedro, supervivents del bombardeig, que han recordat les seves vivències d’aquells tràgics fets. Mateu ha comparat el bombardeig de Lleida del 2 de novembre del 1937 amb el que va tenir lloc uns mesos abans a la ciutat basca de Guernica, anomenant “Lleida la Guernica catalana”, mentre Ortín ha aprofitat la seva intervenció per reclamar a les administracions més vigilància per evitar casos de bulling en els centres educatius.

L’acte ha continuat amb la lectura d’un text per part d’Ester Charles, alumna de 2n d’ESO de l’Institut Samuel Gili i Gaya i una de les guanyadores de la darrera edició del premi ‘Josep Pernau’ de periodisme. Finalment, el violoncel·lista i alumne del Conservatori Municipal de Lleida, Marc Banyeres, ha interpretat ‘El cant dels ocells’, peça musical que ha servit per cloure la commemoració.

Durant la seva intervenció, Àngel Ros ha defensat que la “lliçó” que els antics alumnes de Liceu Escolar trameten cada any durant aquesta commemoració a joves i adults “és un valor de la pau i de l’educació”. “Un dels símbols de Lleida, que proclamem com a ciutat educadora, també troba en l’educació el símbol de la pau, d’una pau que és imprescindible també en aquests moments en un món plegat de conflictes i en el qual encara s’han d’aprendre moltes lliçons de la no violència i de la pau”, ha dit Ros. L’alcalde de Lleida també ha recordat que en el darrer Ple, la Paeria va aprovar l’adhesió de la institució a la sol·licitud de concessió, a títol pòstum, de la Medalla President Macià a Frederic Godàs, impulsor del Liceu Escolar de Lleida.

Institució educativa pionera a Lleida

El Liceu Escolar de Lleida va ser creat l’any 1906 pel mestre i pedagog Frederic Godàs i la seva dona Victorina Vila, juntament amb altres col·laboradors de gran vàlua personal i professional, com ara Antoni Sabater i Humbert Torres, entre altres. Fou la primera escola lleidatana inscrita dins el moviment de l’Escola Nova catalana i va representar un nou paradigma en la docència de l’època. Va tenir diferents ubicacions fins que el 31 d’agost del 1913 es va inaugurar l’edifici definitiu, a l’avinguda de Blondel, davant l’escultura que avui el recorda.

Una de les imatges més colpidores del brutal bombardeig
Una de les imatges més colpidores del brutal bombardeig

El 2 de novembre del 1937, en plena Guerra Civil, nou avions de l’aviació legionària italiana van bombardejar Lleida. Van morir unes 700 persones, totes elles població civil. Una de les bombes va caure en un dels costats a l’edifici del Liceu Escolar, derruint-lo i provocant la mort de 48 alumnes i alguns professors. Anys després la resta de l’edifici fou enderrocat.

El Servei d’Educació de l’Ajuntament de Lleida va dur a terme diversos actes el 2006 per commemorar el centenari de la creació d’aquesta escola. El 27 de novembre del 2009, el Ple de la Paeria va aprovar instituir la data del 2 de novembre com a Dia del Liceu Escolar, en record del bombardeig d’aquella institució educativa. Des d’aleshores cada any es ret l’homenatge en el seu record.

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.