La Paeria ciutat neta
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

La demarcació de Lleida compta des d’aquest 2018 amb el Servei Especialitzat en Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual (SESMDI), que ja existeix a altres demarcacions catalanes. Neix per poder atendre de manera més específica les necessitats de la població amb discapacitat intel·lectual que són “molt concretes” i amb una “alta complexitat, tant mèdica, com psiquiàtrica, social o de salut”, explica la responsable de l’equip de Lleida i psiquiatra, Imma Buj. Per aquest motiu, l’equip és multidisciplinar i està format per cinc professionals amb l’objectiu de fer un seguiment a llarg termini de les necessitats que vagi tenint cada pacient. A més de Buj, l’equip compta amb el psicòleg clínic, Raúl Llaosa; la treballadora social, Laura Badia; la infermera, Alexandra Lavilla, i l’administrativa, Lis Pujol. Tot i que l’equip de Lleida es va començar a gestar l’octubre de l’any passat, fins al gener no van començar a atendre pacients. En només cinc mesos ja atenen una setantena de persones arreu del territori ja que els professionals es desplacen segons les necessitats de cada usuari. És l’últim equip creat a Catalunya, de moment, ja que a Salt (Gironès) i a Reus existeix un equip del SESMDI des del 2003 i a Barcelona des del 2002.

bàner AMIC ficcions

Des de Lleida celebren la posada en marxa d’aquest servei, que té la seva seu al nou Hospital de Sant Joan de Déu de la capital del Segrià, on els usuaris es poden visitar. Si no volen o no hi poden anar, però, una de les característiques d’aquest servei és que els professionals són els que es desplacen a les associacions, entitats o centres on estan els usuaris, per poder atendre’ls en un espai familiar i còmode per ells. S’han desplaçat per exemple a Tàrrega, Balaguer o a Almacelles, entre d’altres.

El SEMSDI tracta persones amb Discapacitat Intel·lectual, a partir dels setze anys, que pateixen algun trastorn mental lleu, moderat o greu o persones amb trastorn de l’espectre autista. És un servei públic i gratuït, inclòs en el nou model de Salut Mental del departament de Salut de la Generalitat, que ofereix assistència ambulatòria especialitzada, des de la promoció de la salut fins al tractament i la rehabilitació.

L’equip multidisciplinar atén persones amb discapacitat intel·lectual a diverses associacions com Down Lleida, la Torxa, Ilersis, Talma, Alba, Aspros, Sant Joan de Déu, a al Centre Especial de Treball (CET) de l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO), a l’escola especial Llar de Sant Josep, Acudam o a Aremi.

text i imatges: ACN

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.