
El teatre de la Llotja de Lleida ha estrenat aquest diumenge a la tarda la producció pròpia més ambiciosa de l’Any Granados, l’escenificació de l’òpera ‘Goyescas o los Majos enamorados’, una de les peces més populars del compositor nascut a la capital del Segrià fa 150 anys. A l’espectacle hi han participat fins a 130 persones entre músics, actors i figurants. L’argument és un triangle amorós amb final fatal que originalment tenia com a escenari un parc dels afores de Madrid a finals del segle XIX. En aquesta versió l’acció se situa a l’època actual i al parc de la Mitjana de Lleida, malgrat que el texte continua fent referència a Madrid. I és que, segons els seus responsables, l’objectiu de la producció no era fer una recreació històrica, sinó actualitzar l’òpera més coneguda del repertori de Granados des d’una visió contemporània. Tant la direcció com els intèrprets confien que l’obra tingui recorregut més enllà de l’entrena i sigui un punt de partida per a noves produccions operístiques amb segell lleidatà. La sala gran de la Llotja pràcticament s’ha omplert amb més de 800 espectadors que no s’han volgut perdre la funció.
La producció, promoguda per la Paeria, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el departament de Cultura, s’emmarca dins dels actes de l’Any Granados, amb motiu de la commemoració del centenari de la mort del compositor lleidatà (1916) i del 150 aniversari del seu naixement (1867). Ha comptat amb un pressupost de 130.000 euros.
Goyescas o los Majos enamorados es va estrenar a Nova York el 1916. És una obra que normalment s’interpreta en format concert i que s’ha escenificat en comptades ocasions. Per això, el repte era gran i el resultat –després d’un any i mig de preparació– es considera molt satisfactori, segons ha assegurat el codirector escènic, Llorenç Corbella, que ha puntualitzat que “fer una òpera no és fàcil perquè hi intervé molta gent”.
Corbella ha puntualitzar que la producció s’ha fet “amb la mesura adequada als recursos disponibles i sense estirar més el braç que la màniga” però s’ha mostrat convençut que l’obra “la podem exportar perquè és molt interessant”. “Ara començarem relacions amb altres teatres per veure si podem intercanviar produccions i esperem que això sigui l’inici de futures col·laboracions”, ha afirmat.
Un dels personatges principals l’interpreta el baríton establert a Lleida Àngel Òdena. Precisament Òdena ja havia participat en produccions de ‘Goyescas’ en versió concert amb el Gran Teatre del Liceu i ara es mostra molt satisfet de poder portar l’òpera a la ciutat natal de Granados “amb la seva màxima esplendor, com és posar-la en escena, i amb una producció feta en gran part des del territori”. Òdena també ha insistit a demanar que “produir una òpera des de Lleida no sigui un fet extraordinari sinó ordinari”.
En aquest sentit, la mezzosoprano lleidatana Marta Infante ha remarcat que “una despesa tant important a nivell econòmic i d’esforç personal és una llàstima que es faci només per a una funció, per tant, esperem que aquesta obra es pugui tornar a repetir, ja sigui a Lleida, a Catalunya o a on sigui”. Infante ha expressat “molt d’orgull” per haver participat en la primera producció d’òpera que s’ha fet des de Lleida amb motiu de l’Any Granados i sobretot ha fet una crida perquè segueixin a ‘Goyescas’ altres produccions operístiques aprofitant la qualitat del teatre de la Llotja.
El repartiment principal el completen el tenor Albert Montserrat i la soprano Lorena Valero. Montserrat s’ha sumat als desitjos dels seus companys: “aquesta és una obra feta amb uns recursos limitats però amb un resultat molt visual i d’una gran qualitat artística, per tant, crec que s’hauria d’exportar i representar-la al màxim de llocs possible”.
A banda dels quatre personatges protagonistes, l’òpera ha comptat també amb una trentena de figurants de Lleida que van superar un càsting per participar-hi. A més, tot el moviment escènic ha estat acompanyat per un grup de ballarins d’arrels de dansa espanyola.
De la part musical se n’ha encarregat l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida sota la direcció d’Alfons Reverté acompanyada del Cor Anton Bruckner. Reverté també ha assumit la direcció musical del conjunt de l’obra. Llorenç Corbella i Montse Colomé han compartit la direcció escènica i Montse Colomé i Pol Jiménez, la coreografia. L’escenografia ha anat a càrrec del també director de les arts escèniques de la ciutat de Lleida, Llorenç Corbella i el vestuari és obra de la lleidatana Maria Montseny. Miki Arbizu ha estat el responsable de la il·luminació i Xavier Pla de la producció executiva.
Enric Granados va morir ara fa cent anys en el viatge de tornada procedent de Nova York després d’estrenar ‘Goyescas’ a la Metropolitan Opera d’aquella ciutat. Va morir ofegat amb la seva esposa quan intentava salvar-la del naufragi que un submarí alemany va ocasionar al vaixell en què viatjaven. (acn)
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.