El bon temps ha animat els lleidatans a sortir al carrer per celebrar un Sant Jordi una mica atípic pel fet de ser diumenge. Als carrers hi ha molt bon ambient però força menys parades que altres anys. La Paeria ha concedit 142 llicències per vendre al carrer roses, llibres i altres productes, un 25% menys que al 2016, quan van ser 190. Al 2015 van ser 235. Aquesta coincidència fa que els floristes lleidatans hagin previst que les vendes de roses es quedin a la meitat de les que es registren quan Sant Jordi és un dia laborable ja que moltes empreses deixaran de regalar-ne als treballadors i clients. El Gremi de Llibreters de Lleida és més optimista i confia almenys mantenir unes vendes similars a les de l’any passat. Aquest any els autors de Ponent ofereixen una trentena de novetats i de moment les de gènere negre estan a les travesses dels títols que poden ser els més venuts de la jornada, com ara ‘Seixanta-vuit‘ de Ramon Usall, ‘Tan Tuyo como tu muerte‘ d’Emili Bayo o el llibre de relats de diversos autors ‘Assassins de Ponent‘. ‘Lo diccionari lleidatà‘ també està entre els més buscats.
Durant tota la setmana ja s’han avançat molts actes literaris i culturals relacionats amb la diada però aquest diumenge es mantenen les cites clàssiques de Sant Jordi a la capital del Segrià. La jornada ha començat amb el tradicional esmorzar literari amb autors organitzat per Pagès editors a la seu de la firma al barri de Pardinyes. Al migdia, la recepció a l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el vermut literari organitzat per la llibreria Punt de Llibre també són espais de trobada per als escriptors lleidatans.
La majoria de parades es concentren al centre de la ciutat, entre la Rambla d’Aragó i l’Eix Comercial, que aquest diumenge al migdia ja estava ple a vessar. L’oferta de roses continua sent molt gran pel que fa a colors, textures i elements decoratius, i també tenen molta sortida els rosers, però la reina de la jornada continua sent la rosa vermella.
El president del Gremi de Llibreters de Lleida, Jordi Caselles, confia que les xifres de vendes al final de la jornada seran positives perquè el temps acompanya, i quan això passa “en una diada tan arrelada l’èxit està assegurat”. A més, s’ha mostrat molt satisfet del “pre-Sant Jordi” ja que aquest any molts lectors ja han avançat les seves compres, sobretot ahir dissabte.
Caselles també ha avançat alguns dels títols que es preveu que estaran al capdavant de la llista dels més venuts: ‘Nosaltres dos’, de Xavier Bosch; ‘Quan arriba la penombra’, de Jaume Cabré; ‘La senyora Stendhal’, de Rafel Nadal o ‘Rosa de Cendra’, de Pilar Rahola. Pel que fa a llibres locals, el president del Gremi remarca que enguany hi ha molta varietat, però tornen a tenir molta tirada els llibres de gènere negre i d’intriga com ara l’últim llibre d’Emili Bayo i l’estrena en castellà d’aquest autor, ‘Tan tuyo como tu muerte’, ‘Seixanta-vuit’, de Ramon Usall, ‘Ciutat fantasma’ de David Marín o el recull de relats curts d’una dotzena d’autors, ‘Assassins de Ponent’. Bayo ja va ser un dels autors més venuts el 2015 amb la seva anterior novel·la negra, ‘Puta Pasta’. Altres títols que despunten a les travesses són ‘Lo diccionari lleidatà’, de David Prenafeta, Ferran Montardit i Robert Masip o ‘El capità 47’ de Laura Bernis en literatura infantil.
Precisament els autors de ‘Lo diccionari lleidatà’ eren dels qui tenien més feina aquest migdia a signar exemplars a la parada de l’editorial Fonoll davant de la Paeria. Després de l’èxit de ‘Lo nou diccionari lleidatà-català’ i ‘Lo lleidatà és fàcil. Txarra’l, sisquere!’, aquest nou volum té un total de 3.500 entrades, amb 400 paraules noves i nous exemples i explicacions sobre la parla ponentina. Ferran Montardit ha explicat que “és una llibre que hem fet amb total la bona voluntat del món, ens hem dedicat a recollir com parla la gent dels nostres pobles i estem molt contents que tingui tanta acceptació”.
Una trentena d’autors a l’esmorzar de Pagès editors
Una trentena d’autors de Pagès editors i Milenio s’han reunit a primera hora al tradicional esmorzar organitzat per la principal editorial lleidatana, on l’escriptor Francesc Torralba ha llegit la glossa ‘Elogi de la lectura’. Aquest any Torralba ha centrat la reflexió en la figura del llibre, tant com a objecte físic com sobretot “per tot allò que ens suggereix quan el tenim a les mans i que els obre un viatge extraordinari que pot ser el millor moment del dia, el moment de la lectura”.
Text i imatges: ACN
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.