Ja ho diuen, que una imatge val més que mil paraules. Potser per això, històries excepcionals com aquesta no podrien explicar-se pas sense les imatges. Fa dos anys, Aida Pallàs Barta era teleoperadora i, avui, és una fotògrafa reconeguda a escala internacional. Pel mig, hem vist aflorar una pandèmia mundial que ha canviat totes les regles.
Pallàs utilitza un llenguatge únic que li permet desafiar totes les normes i arribar més enllà per trobar-se amb escenaris excepcionals i de maneres fascinants: la sensibilitat. Com a vas comunicant, una herència del seu pare: la càmera. És així com la fotògrafa, nascuda a Miralcamp al 1992, ha creat un univers cinematogràfic que causa sensació entre el públic més divers.
La realitat li parlava, com si hagués estat esperant ser observada a través dels seus ulls. Metanoia és el resultat d’un encontre únic entre els escenaris i la seva mirada, un món suggestiu que ens atreu perillosament, com el foc a un paó de nit. Perquè Aida Pallàs Barta, en plena eclosió pandèmica, es va convertir ben bé en la nightcrawler de Barcelona.
Espais i temps prohibits al voltant de la metròpoli; diversió, vertigen i bellesa a dojo queden plasmats en una fotografia única, cinematogràfica i molt dialogant, que ens interpel·la amb mil preguntes alhora que ens permet fer-ne infinitud de lectures.
Escenaris que ens resulten estranyament familiars, un passatge entre el passat i el futur, imatges plàstiques i cromàtiques carregades de missatges ocults –accidentals o no– i fins i tot una explosió en viu configuren tot un viatge a l’univers distòpic més bell mai vist, un estil únic que ja l’han dut a rebre el reconeixement d’un concurs internacional celebrat als Estats Units, i a exposar en tres sales de Barcelona, un market de referència i, ara, a Lleida, el que ella mateixa reconeix amb entusiasme que és la “primera parada a casa”.
Metanoia és pur magnetisme i, després de conquerir la capital, ha arribat als orígens, a l’escenari que ha vist créixer la fotògrafa, qui reconeix que ha deixat una impremta indeleble en el treball i on ella ha retornat amb molta il·lusió per exposar la seva obra. L’exposició es pot visitar fins dissabte 30 d’aquest mes d’abril a la llibreria la irreductible, que va acollir la inauguració de l’exposició el passat 9 d’abril.
Sobre Aida Pallàs Barta: de Lleida als EE.UU.
Aida Pallàs Barta (Miralcamp, 1992) és fotògrafa recent titulada per l’Escola d’Art i Superior en Disseny Serra i Abella d’Hospitalet de Llobregat.
Filla del fotògraf Xavier Pallàs, nascut a Miralcamp i afincat a Eivissa, un bon dia va decidir fer un canvi de rumb en la seva vida i deixar la companyia d’assegurances on treballava per matricular-se a l’escola de fotografia, situada just davant de l’empresa.
En arribar la pandèmia, va realitzar el seu projecte final del Grau Superior, anomenat Metanoia, inspirat en una Barcelona distòpica que discorre per espectaculars escenaris de buidor, arquitectures urbanes impactants i ambients molt cinematogràfics que ens transporten a les escenes surrealistes viscudes els últims mesos, que ben bé podrien ser extretes de Blade Runner. La primera vegada que va veure la llum va ser a la Nau Bostik el passat mes de juliol, per seguidament exposar-se a a l’Espai Jove Boca Nord, La Fontana i l’Utopia Markets de Barcelona.
Després de recórrer la capital catalana, ara es pot visitar per primera vegada a Lleida. Ho fa tot just havent guanyat dues mencions d’honor del premi nord-americà Chromatic Photography Awards, en l’apartat Cityscapes de la categoria Amateur. Una de les dues fotografies premiades apareix també al llibre que editen cada any i que recull algunes de les obres premiades en format paper. La presentació de l’exposició ja es pot veure a la web de Metanoia, www.metanoia.cat.
Metanoia, una bella distopia
Barcelona. 2021. Els éssers humans, gregaris per naturalesa, ens hem agrupat per sobreviure i, arreu del món, hem aixecat ciutats senceres per viure en societat i proveir-nos de múltiples béns i serveis, tot configurant espais molt diversos.
Amb el temps, les ciutats han crescut i s’han transformat, mentre que també ho ha fet la societat, fins al punt que la nostra quotidianitat actual difereix molt de la dels nostres ancestres, cada cop més desdibuixada.
Un any després d’esclatar la pandèmia, la societat s’ha vist forçada a viure d’una manera inimaginable abans i arrossega, al llarg dels últims mesos, els efectes nocius −físics, psicològics, econòmics− de la crisi sociosanitària, mentre s’agreugen els errors i contradiccions inherents al sistema, ara a la vista de tothom.
Què passaria si poguéssim viatjar en el temps? Saber com viurem en el futur ens faria canviar la percepció que tenim sobre l’estil de vida actual, la mentalitat i els valors que ens conformen com a societat? Aquestes són algunes de les preguntes plantejades arran d’un viatge personal físic, imaginari i emocional, que s’inicia amb una infantesa viscuda en un entorn rural i un ritme pausat, per virar després, en l’edat adulta, cap al frenesí d’una gran ciutat, avui encarada a reptes globals sense precedents.
Era això, el futur ?
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.