La consellera de Cultura de l’Aragó, Mayte Pérez, ha reconegut que el procés judicial obert pels litigis per l’art de Sixena està sent “llarg i traumàtic” però que “ha valgut la pena”. Pérez s’ha mostrat convençuda que en un “futur proper” la sala capitular del Monestir de Sixena albergarà les pintures murals que es troben al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
I afegeix que tant les pintures murals com les 95 obres d’art que ja exposen, procedents del Museu de Lleida i del MNAC, són un “reclam turístic” i un “signe d’orgull i identitat”. Ho ha dit en una entrevista a l’ACN en què també ha retret a la Generalitat que “les sentències hi són per complir-les” i que “lamentablement no ha estat així per part de l’administració catalana”. Assegura, però, que vol “començar de nou” i evitar repetir els mateixos errors.
La consellera aragonesa ha dit que la valoració d’aquest primer any de visites al Monestir de Sixena la fan les més de 10.000 persones que l’han visitat i han “gaudit” d’aquest patrimoni i s’ha mostrat convençuda que quan acabi l’any se superaran les 12.000. Reconeix que el principal escull per ampliar els visitants és precisament l’horari de les visites, ja que només obre al públic de divendres a diumenge i principalment amb reserva prèvia.
Tot i això, explica que la comunitat autònoma aragonesa és petita i que “estem en una comarca difícil”. “La despoblació, la dispersió i l’envelliment són un element comú a l’Aragó” i per tant acabar l’any amb més de 12.000 visites “és un èxit sense cap dubte”, ha assegurat.
Precisament un dels punts del pla director que el govern de l’Aragó està desplegant de manera progressiva durant els pròxims tres anys és l’ampliació dels horaris de visita de l’exposició, tot i que encara no hi ha data concreta. Actualment s’hi exposen les obres d’art en litigi procedents del MNAC i del Museu de Lleida a la sala dels antics dormitoris i, des del 21 de novembre, també s’exposa a la sala capitular un bressol de plata datat entre els segles XVI i XVII, que es trobava al Museu de Saragossa, i el reliquiari de Santa Waldesca, que estava a l’Ajuntament de Vilanova de Sixena.
La consellera de Cultura de l’Aragó ha celebrat la incorporació a l’exposició d’aquestes dues últimes peces perquè també ha permès estrenar aquesta sala capitular “meravellosa”. Pérez està convençuda que aquesta sala albergarà en un futur, “esperem que proper”, les pintures murals, perquè “així ho avala la justícia, a instàncies de la definitiva”. Així, amb les pintures murals i el pla director, espera que es pugui donar al Monestir de Sixena “l’esplendor que un dia va tenir”. (acn)
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.