medi ambient
La Paeria ciutat neta
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

La pandèmia ha provocat canvis profunds en la societat, les prioritats i opinions han sofert variacions a causa de l’impacte de la crisi sanitària, que han anat evolucionant i adaptant-se a la situació a través de les diferents fases de la pandèmia i en concret, Ipsos, a través del seu estudi Essentials, ha volgut saber com ha evolucionat la preocupació sobre el medi ambient.

El primer que crida l’atenció és que abans de l’arribada de la covid-19 la població es mostrava altament preocupada per la situació del medi ambient, cosa que fins i tot es va accentuar durant els mesos més durs de la pandèmia.

No obstant això, segons s’acosta la nova normalitat s’observa que aquesta inquietud està quedant enrere, deixant al medi ambient en un segon pla enfront d’altres preocupacions com el coronavirus, l’economia o la desigualtat social.

Europa se situa com la regió més preocupada pel medi ambient, així es reflecteix en el rànquing de països analitzats en aquest estudi, on les 4 primeres posicions les ocupen països europeus: Itàlia, en primera posició (36%), seguida de França (34%), Alemanya (32%) i el Regne Unit (29%). No obstant això, crida l’atenció com Espanya se surt d’aquesta tendència i es posiciona com el país europeu menys conscienciats en aquest sentit, només el 17% de la ciutadania veu al medi ambient com una prioritat.

Una dada que contrasta quan es pregunta en quina fase es troba el medi ambient, on gairebé 6 de cada 10 persones a Espanya declara que el medi ambient es troba en una fase crítica i que s’ha d’actuar ja per a posar en marxa solucions efectives a aquesta problemàtica, situant-se així com el segon país europeu que més pensa d’aquesta manera, només ho supera Itàlia amb un 64%.

Aquesta percepció és la més generalitzada entre els països analitzats, així ho declaren la meitat dels entrevistats, encara que trobem també que hi ha un segon col·lectiu de pes (28%) que pensa que el medi ambient està en perill però que encara som a temps d’actuar i pal·liar els efectes negatius del canvi climàtic.

Una percepció que comparteix el 21% de la població espanyola, encara que és més compartida per altres països europeus com són el Regne Unit (29%) i França (28%), mentre que a Alemanya (20%) i Itàlia (19%) aquest percentatge baixa

Què fem per a lluitar contra el canvi climàtic?

La percepció sobre els riscos als quals s’enfronta el medi ambient i els terminis dels quals disposem per a actuar i revertir-los són els que defineixen les conductes sostenibles que adopta de la ciutadania.

Així, a major creença que hem de fer alguna cosa de manera immediata, més hàbits sostenibles s’adopten i viceversa.

Quant a les accions que la ciutadania creu que més ajuden a lluitar contra els efectes del canvi climàtic crida l’atenció que no són les que finalment s’emporten a la pràctica de manera individual.

Amb l’excepció del reciclatge, que per al 65% és l’acció més útil en aquesta lluita, i un 63% ja el duu a terme; no obstant això, un 35% creu que l’ús d’energies renovables té un gran impacte positiu, però només un 12% fa ús d’elles en el seu dia a dia. Una cosa similar ocorre amb l’ús de cotxes elèctrics o híbrids, i és que el 30% són conscients dels seus beneficis, però només un 8% disposa d’aquesta mena de vehicles.

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.