Membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) s’han concentrat aquest dilluns davant els jutjats de Lleida, on han llegit un manifest per reclamar que els bancs paguin l’impost de les hipoteques.
Exigeixen també que ho facin amb retroactivitat total, des de l’any 1995, quan es va aprovar l’article, anul·lat ara pel Tribunal Suprem, que establia que el client es fes càrrec d’aquest impost.
Consideren “lamentable” que es qüestioni ara una sentència perquè afecta les entitats financeres però que no es fes cap pas quan afectava els ciutadans. “Durant més de vint anys la banca ha guanyat milions d’euros i ha desnonat milers de famílies a tot l’Estat”, denuncia el portaveu de la PAH de Lleida, Henry Mora.
Tot i que la sentència del 16 d’octubre és ferma i no es pot revisar, el Suprem ha paralitzat la deliberació d’assumptes pendents sobre impostos hipotecaris a l’espera del ple d’aquest 5 de novembre que determini si es canvia la jurisprudència aplicada fins ara. Ho farà estudiant un recurs en concret i emetent una sentència on fixarà, definitivament, quina és la posició del Suprem sobre aquest impost.
La sentència del 16 d’octubre suposa l’anul·lació d’un article del reglament de l’impost (que establia que el client és el subjecte passiu de l’impost) per ser contrari a la llei. En concret, es tracta de l’article 68.2 d’aquest reglament, aprovat pel reial decret 828/1995, de 25 de maig. És per això que des de la PAH “exigim que la decisió judicial estableixi la retroactivitat, que s’elimini totalment l’impost al ciutadà i que es tornin els diners a totes les famílies que hagin pagat aquest impost en els 20 anys que fa que existeix aquesta llei”, ha sentenciat Mora.
“És lamentable que mai s’hagi fet cap pas quan afectava els ciutadans i sí quan afecta la banca”, critica Mora. Des de la PAH destaquen que “és la primera vegada que després d’una sentència i per la repercussió que aquesta pot causar, quedi en suspensió fins que es decideixi com afectarà aquesta decisió”. “Això s’hauria d’haver fet abans de sentenciar”, opinen, i critiquen que un fet com aquest no s’ha vist mai abans, “quan s’estava desnonant milers de famílies o s’imposaven clàusules abusives”. (acn)
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.