Teresa Pàmies anomenava agitadors de consciències les i els mestres de la República que van fer de les terres de Lleida un niu de renovació pedagògica.
És precisament aquest qualificatiu el que dóna títol al llibre de Javier Giménez Gracia del col·lectiu de mestres i sindicalistes, que aquesta tarda s’ha presentat a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera.
L’acte, ha comptat amb el vicerector de Cultura i Extensió Universitària, Joan Busqueta, el degà de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social, David Aguilar, inclou una xerrada sobre el moviment Freinet a Lleida, a càrrec de M. Carmen Agulló, professora de la Universitat de València.
Publicat per Edicions de la UdL a la col·lecció ‘Memóres’ de la unitat d’Arxiu i Documentació de la Universitat de Lleida (UdL), Agitadors de consciències és un relat a mig camí de la història i la ficció que mostra les experiències personals i professionals d’uns docents imaginats, el Martí i la Maria, convençuts que l’educació i la cultura eren imprescindibles per a l’avenç social.
La novel·la explica el què va suposar l’adveniment de Segona la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició democràtica, sobretot pel que fa al sistema educatiu. El grup Batec, l’Escola Activa i el mètode Freinet, la Federació dels Treballadors de l’Ensenyament (FETE), les Missions Pedagògiques, les Milícies de la Cultura, les Brigades Internacionals, la vida als camps de concentració, l’exili, el retorn a la Lleida de la postguerra i la repressió, fins arribar als dubtes, esperances i contradiccions de la transició a la democràcia.
Seguint la trajectòria del Martí, mestre freinetià i la Maria, mestra a l’Aula Montessori, van apareixent els noms dels veritables mestres protagonistes d’aquella època – Dolors Piera, les germanes Úriz, Frederic Godàs, Hortensia Vallejo, Isidor Boix, Josepa Reimundi, Herminio Almendros, Carolina Zavala, Josep Barrull, Ramon Costa Jou, entre altres- i que, en la segona part del llibre es ressenyen en un glossari.
Ha estat la recerca bibliogràfica, les xarxes socials, la visita als arxius -entre ells el de la UdL–, les fonts particulars, orals i escrites, les que han fet possible aquest llibre, en edició bilingüe català-castellà en el format paper i com a e-books en cada idioma.
Agitadors de consciències pretén recuperar la memòria un temps engrescador de canvis i d’esperança i d’uns docents lleidatans que foren condemnats a la repressió, l’exili i l’ostracisme pel règim franquista.
“Rescabalar-los de l’oblit i del dol que els seus descendents han patit”, afirma la coordinadora de la col·lecció ‘Memóres’ i arxivera de la UdL, Pepita Raventós Pajares, que remarca la importància de continuar treballant en el Fons de l’Escola Normal de Lleida (1841-1950) de la UdL per completar la història de les nostres comarques i fer emergir les i els seus protagonistes.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.