
Els equips tècnics del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, del Conselh Generau d’Aran i de la Junta de Castella i Lleó han visitat durant quatre dies municipis d’aquesta comunitat i s’han entrevistat amb ramaders de bestiar oví, boví i equí i amb explotacions apícoles per conèixer les mesures preventives adoptades per a la prevenció de danys per os bru.
Aquest intercanvi d’experiències ha permès posar en comú les diferents línies de treball d’aquestes institucions en matèria de gestió de l’os bru i conèixer de primera mà les inquietuds i les problemàtiques a les quals s’enfronten els ramaders d’aquests territoris.
Per protegir els ramats, s’aplica un sistema integral que inclou l’agrupament de petits i grans ramats en una mateixa muntanya on hi ha presència d’ossos.. Aquesta mesura inclou la contractació de pastors per part del Departament i el tancament dels ramats per la nit en cercats electrificats.
Transferència d’experiències per avançar en la reducció de danys a les explotacions ramaderes
Durant la visita a municipis de Castella i Lleó, han visitat explotacions de bestiar oví, boví i equí i explotacions apícoles de les localitats de Caboalles de Arriba, Sosas de Laciana, Lumajo, Quintanilla de Babia, San Emiliano, Villager, San Miguel de Laciana i Orallo.
La Junta de Castella i Lleó ha posat èmfasi en la bona feina dels ramaders de la província de Lleó, i ha exposat les mesures adoptades per aquesta comunitat per compatibilitzar la presència i millora de l’estat de conservació de l’os bru amb les activitats econòmiques del medi rural, com ara les subvencions per a l’adquisició de pastors elèctrics i altres dispositius de protecció i els pagaments compensatoris per danys ocasionats per l’os bru.
De la seva banda, el personal tècnic de la Generalitat i del Conselh General d’Aran han exposat els esforços d’aquestes institucions per avançar en la reducció de danys a les explotacions ramaderes del Pirineu, principalment explotacions de bestiar oví i equí i apícoles, i s’han interessat per l’ús del mastí lleonès.
Aquest intercanvi d’experiències entre administracions, ramaders i representants de juntes veïnals posa de manifest el compromís i la necessitat d’avançar conjuntament en la coexistència entre l’ós bru i la ramaderia. Per això, i amb l’objectiu de consolidar aquest intercanvi, s’ha traslladat la invitació a aquests ramaders per visitar explotacions a zones d’os de la Val d’Aran i Catalunya.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.