
El Centre de Fauna de Vallcalent, a Lleida, compta des d’aquest divendres amb un nou membre: el primer poll de trencalòs (Gypaetus barbatus) de la temporada, en el marc del programa de cria en captivitat de l’espècie a catalunya.
L’ou es va pondre el 17 de desembre i ha estat incubat artificialment des de llavors, per a un òptim seguiment de les condicions necessàries per a la seva correcta evolució. Personal tècnic del centre ha participat en la vigilància permanent durant tot el naixement, des que el poll va començar a trencar la closca el passat dimecres. Des del 2015 han nascut 34 polls, 20 dels quals s’han alliberat a la natura i a més 14 s’han integrat al programa de cria.
Actualment la Vulture Conservation Fundation s’encarrega de la direcció tècnica del projecte de cria, amb el suport també del personal del Departament de Territori i Sostenibilitat i de Forestal Catalana.
9 ous aquest cicle
Durant el cicle reproductor 2018-2019, les tres parelles reproductores de trencalòs que habiten al Centre de Fauna de Vallcalent han produït fins al moment 9 ous. D’aquests, 2 són infèrtils i es preveu que un parell més també ho siguin, atès que les còpules entre els progenitors són poc freqüents. Es preveu que a Lleida puguin néixer enguany fins a 5 polls.
La temporada anterior al Centre de Fauna Vallcalent es van obtenir 6 ous, dels quals van néixer 5 polls. Un d’ells va morir als pocs dies, 3 van ser alliberats (un a França i dos a Suïssa) i el restant es va incorporar al programa reproductiu del centre. Pel que fa a Torreferrussa, l’any passat van obtenir 2 ous, i també en va néixer un poll, que es va incorporar al programa.
Una de les espècies més amenaçades d’Europa
El trencalòs és una de les espècies més amenaçades d’Europa. A Catalunya, cap a començaments del segle XX, l’espècie era present als Pirineus i als Ports de Tortosa. De seguida va desaparèixer d’aquest últim indret i va començar una regressió en sentit est-oest als Pirineus.
Llavors va començar a presentar signes de recuperació, i va arribar als 84 adults l’any 2013, distribuïts en 42 territoris a les comarques de la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Noguera, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà, el Solsonès i també el Ripollès. Els principals factors que van comportar la seva greu regressió van ser la utilització de verins, la caça, l’electrocució i l’espoli dels nius.
La seva delicada situació, que es manté a l’actualitat, va comportar la seva inclusió dins l’annex I de la Directiva comunitària 79/409/CEE d’aus.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.