Dels 985 carrers que hi ha als municipis de l’Urgell, només 62, un 7%, porten nom de dona davant els 231, 23%, que fan referència a personatges masculins.
Són dades que recull el nou estudi del Consell Comarcal de l’Urgell sobre els noms de les vies i els espais públics de la comarca, en clau de gènere, que s’ha presentat aquest diumenge a Donzell d’Urgell, a Agramunt (Urgell).
Dels 50 noms d’espais públics, com ara museus, escoles o biblioteques, també predominen els masculins, amb 21, mentre 9 tenen nom de personatge femení. Els impulsors de l’estudi proposen que els nous carrers que s’urbanitzin portin nom de dona i que aquests s’escullin mitjançant procediments participatius. També han elaborat un llistat amb suggeriments de noms femenins.
Els 692 carrers restants, que representen tres quartes parts del total de vies, s’han catalogat com a ‘altres’, categoria que engloba noms d’oficis, muntanyes, ciutats o països, entre altres. També s’han comptabilitzat 50 noms d’espais públics, 9 dels quals tenen un personatge femení, 21 de masculí i 20 d’altres.
Noms femenins vinculats a la religió
L’estudi també posa de relleu que del 7% del nomenclàtor dedicat a personatges femenins, tres quartes parts són marededéus, santes i religioses. Alguns d’exemples són la Verge de Montserrat, Santa Maria, Mare Vedruna, Fàtima o Isabel de Casanovas.
Tàrrega té 28 carrers dedicats a dones mentre 9 pobles no en tenen cap
La població més gran de la comarca i també la que té més noms de carrers dedicats a personatges femenins és Tàrrega, amb 28. Alguns d’aquests són Santa Clara, Frida Khalo, Federica Montseny, Mercè Rodoreda o Maria Mercè Marçal.
La segueix Agramunt amb un total de 7 carrers i Bellpuig, amb 4. Per contra, hi ha 9 municipis de l’Urgell que no en tenen cap, com ara Belianes, Ciutadilla, Maldà, Puigverd d’Agramunt o Vilagrassa.
L’autora de l’estudi i comunicadora, Núria Bernaus, ha indicat que la invisibilització de les dones que reflecteixen els resultats de l’estudi es poden extrapolar a tot Catalunya. Per això, l’objectiu del treball és promoure l’interès dels ajuntaments per incrementar el nombre de carrers dedicats a dones, com a un primer pas per revertir aquesta discriminació.
Pel que fa les conclusions, l’estudi proposa que els carrers nous que s’urbanitzin portin noms femenins i fa una crida a la participació ciutadana perquè siguin els mateixos veïns els qui suggereixin aquests noms. De fet, a la part final inclou un llistat de suggeriments de noms de personatges femenins vinculats a la comarca i al país.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.