Agramunt
Imatge dels dos infants que han protagonitzat l'acte inaugural de la nova llar d'infants d'Agramunt amb la nena que sosté la rèplica del mussol de Guinovart que s'ha deixat a una de les parets de l'equipament

Agramunt, a l’Urgell, ja té enllestida la nova llar d’infants municipal, l’Era, que substitueix la que es va construir als anys 90 en zona inundable. L’antiga guarderia va ser un dels equipaments afectats pel desbordament del riu Sió el novembre del 2015. De fet, estava situada a pocs metres de la residència geriàtrica on van morir quatre àvies ofegades per l’aigua que va negar els baixos on dormien. Aleshores, l’Ajuntament va decidir traslladar la llar d’infants seguint les directrius fixades per l’Agència Catalana de l’Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. Aquest dimarts una quarantena d’alumnes estrenaran les classes del nou equipament, que ha costat poc més de 680.000 euros i on s’aplicarà el corrent pedagògic de l’educació viva, un projecte educatiu basat el contacte amb els elements naturals propis de l’entorn. De moment aquest dissabte a la tarda s’ha fet l’acte inaugural i les instal·lacions s’han obert perquè tothom les pogués visitar. Hi han acudit unes 200 persones que han donat molt bona nota a l’equipament.

Després de les inundacions del novembre del 2015 ja no va tornar l’activitat a l’antiga escola bressol. Les classes es van traslladar a l’Escola de Música i aquest curs ja tenen ubicació definitiva a la nova guarderia.

El centre s’ubica al carrer dels Asgous, al costat de l’antiga caserna, en uns terrenys de titularitat municipal i després d’haver arribat també a un acord amb els propietaris de l’edifici de protecció oficial del carrer Verge dels Socors per a la cessió d’uns terrenys que han permès ampliar la zona d’esbarjo així com l’arranjament de la zona com a parc infantil. La decisió de traslladar la llar d’infants es va prendre després dels informes rebuts de la pròpia Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) en els quals s’aconsellava que els equipaments situats en zona inundable es destinin a usos menys vulnerables.

L’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, ha recordat que a finals del 2016 la CHE va aprovar una modificació del reglament hidràulic en què s’especifica que instal·lacions com escoles bressols no poden estar en zones inundables i, per tant, ha defensat la decisió de l’equip de govern -que es va prendre amb l’oposició del regidors de CiU- com una necessitat que s’ha confirmat amb el temps. “Els qui som escollits per estar al capdavant de les administracions hem de prendre decisions i a vegades aquestes decisions són complicades. En aquest cas. vam haver d’optar pel trasllat de l’Escola Bressol i el temps ens ha donat la raó i ara tenim la tranquil·litat de tenir els nostres infants en un lloc segur i molt adequat perquè estiguin el millor possible”.

Un “edifici de referència”

El nom del nou equipament, l’Era, es va escollir en sessió plenària i respon a la voluntat d’incorporar elements propis del territori. Per l’alcalde, la nova guarderia serà un “edifici de referència” tant pel disseny innovador en la línia del corrent pedagògic de l’educació viva com per l’ús de materials i sistemes energètics i d’aïllament que busquen la màxima eficiència.

De fet, la llar d’infants s’ha dissenyat per ser un espai de descoberta de l’entorn d’Agramunt, amb grans murals als espais comuns que reprodueixen els ecosistemes propis l’Urgell. S’hi poden veure bona part de les espècies animals i vegetals pròpies de la zona. En aquest sentit, es pretén que els nous alumnes aprofundeixin en el coneixement d’espècies com ara l’abellerol, l’àliga cuabarrada o el cabirol.

Els murals inclouen imatges reals combinades amb il·lustracions. També disposen d’un sistema d’imantació que permetrà afegir als mateixos infants noves espècies i ubicar-les a l’ecosistema que els correspongui. Els murals són obra de la il·lustradora agramuntina Serafina Balasch i el fotògraf també agramuntí Robert Penella.

A més, els dos grans artistes vinculats a la població, Josep Guinovart i Guillem Viladot, també hi són representats amb referències directes. Concretament, en un dels murals hi ha integrat un dels mussols de fusta creat per Josep Guinovart i que la Fundació ha cedit a l’Ajuntament d’Agramunt. Pel que fa a Viladot, hi és present a través de dos fragments dels seus poemes.

Nou projecte educatiu

La nova llar d’infants seguirà el corrent pedagògic de l’educació viva, un projecte educatiu basat el contacte amb els elements naturals propis de l’entorn i l’experimentació a través d’espais de lliure circulació. Està pensat d’aquesta manera per fomentar la descoberta personal i col·lectiva, l’autonomia, la creativitat, la solidaritat, la cooperació, el respecte a la diversitat, la presa de decisions i l’aprenentatge en comunitat.

La directora de llar d’infants, Magda Miró, ha explicat que van aprofitar el trasllat de les instal·lacions per, al mateix temps, platejar un nou projecte educatiu. “Vèiem que la nova educació va per aquí, no es tracta d’estar amb els llibres fent fitxes sinó que els infants experimentin i que adquireixin coneixements a través del tacte i dels diferents sentits“.

L’equipament defuig les aules convencionals i disposa de diferents espais d’interès com ara l’Espai experimentació, l’Espai llum o l’espai dels sentits, a més de la Plaça com a element central i de trobada.

D’altra banda, segons destaca el consistori, el nou centre educatiu s’ha construït posant com a elements essencials la sostenibilitat i l’eficiència energètica. Per aquest motiu, s’ha utilitzat un sistema constructiu a partir de fusta tractada del Pirineu, un sistema de climatització d’alta eficiència energètica i un bon sistema d’aïllament i renovació d’aire. (acn)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.