La Paeria ciutat neta
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

Una desena de tractors convocats per Unió de Pagesos (UP) s’han manifestat pel centre de Lleida per reclamar solucions a al crisi de preus de la fruita dolça. El sindicat demana al govern espanyol ajuts de “mínims” després d’una campanya que ha registrat novament pèrdues, xifrades en 90 MEUR.

El responsable nacional de la fruita dolça del sindicat, Francesc Pena, ha assegurat que els pagesos han arribat a una situació “insostenible” que ha provocat que molts hagin plegat i també repercutirà en les centrals fructícoles perquè no rebran quilos de fruita per poder treballar. Pena ha apostat per una “reconversió profunda” del sector perquè es pugui reestructurar i recuperar d’aquesta situació de crisi que s’allarga des del 2014 amb el veto rus.

UP ha convocat aquest dimecres al matí una tractorada a Lleida, des del Camp d’Esports fins a la subdelegació del govern espanyol, per reclamar solucions per al sector e la fruita dolça, que pateix una greu crisi des de fa anys. El sindicat ha fet arribar al subdelegat un document amb mesures per combatre la crisi, entre les quals un ajut de mínims per tal que el traslladi als responsables del Ministeri d’Agricultura.

Entre les mesures d’UP per fer front a la crisi del sector hi ha l’adequació de la fiscalitat per a la pagesia que tributa pel sistema de mòduls a l’IRPF i l’increment de les despeses de difícil justificació per als que estan dins del sistema d’estimació directa del IRPF, així com l’exempció de l’IBI de rústica (a compensar per part de l’Estat) i l’exempció del pagament de les quotes de la Seguretat Social.

El sindicat reclama a l’Estat l’articulació d’ajuts de “mínims” per garantir la liquiditat del sector i poder fer front als costos de producció de la propera campanya, a més d’un pla d’arrencada estatal de préssec i nectarina per retirar la producció de 5.000 hectàrees del mercat amb l’objectiu de reequilibrar l’oferta i la demanda

A més, un nou pla de reconversió varietal per desestacionalitzar els pics de producció; deixar de subvencionar, temporalment, les noves plantacions de préssec i nectarina dins dels programes operatius (com ja s’ha fet en els ajuts a la modernització del Pla de Desenvolupament Rural), i la transposició urgent de la Directiva europea 2019/633 per tal de posar fi a la “deficient regulació dels contractes de dipòsit, font d’abusos i competències deslleials a la pagesia”.

També demana la modificació de la regulació de la venda a pèrdues perquè inclogui, a més del preu de compra del producte en origen, els costos fixos i variables de condicionament, transformació i comercialització.

Finalment, UP urgeix a l’Estat perquè habiliti un sistema de seguiment de preus en origen transparent i de validesa estadística, atès que els actuals preus que comunica el Ministeri a la Comissió Europea (CE) no reflecteixen la situació de crisi que pateix el sector, motiu que segons el sindicat, serveix “d’excusa” a la Comissió per no aplicar cap mesura extraordinària de les que preveu l’Organització Comuna de Mercats de productes agraris.

El sindicat ja va alertar l’any passat que el Pla de mesures per a la millora del sector del Ministeri no preveia cap mesura d’impacte a curt termini que permetés recuperar el preu en origen de la fruita dolça i, especialment, el del préssec i la nectarina, per intentar evitar la crisi de preus que novament s’està produint.

Segons UP, el Ministeri i la resta d’organitzacions agràries no van donar cap suport a un Pla d’arrencada pel préssec i la nectarina en l’àmbit estatal.

UP va fer arribar a final de novembre als ajuntaments de les comarques fruiteres de Ponent, les Terres de l’Ebre (Ribera d’Ebre), de Barcelona (Alt Penedès, Anoia), i de Girona (Alt i Baix Empordà) una proposta de moció perquè donin suport a mesures per a la fruita dolça de cara a l’any vinent, tenint en compte la crisi en la qual segueix el sector i que enguany s’ha agreujat pel cop de calor de final de juny. El sindicat va alertar que les primeres liquidacions de préssec i nectarina d’aquesta campanya corroboren la previsió dels preus baixos en origen, fins i tot sota costos de producció.

UP també demana al Departament d’Agricultura l’establiment d’ajudes a la creació d’agrupacions de productors, sota qualsevol fórmula, per fomentar la col·laboració i l’organització entre la pagesia, com l’establiment d’ajudes a la concentració parcel·laria per realitzar unitats productives competitives als regadius històrics de Lleida.

ACN
ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.