“És com si anéssim polint una clau perquè entri millor al pany”. Aquesta és la metàfora que utilitza el cap del Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron, el doctor Tomàs Pumarola, per il·lustrar per què la variant òmicron és més transmissible: les mutacions que acumula a l’espícula -la proteïna que dona al virus forma de corona- li permeten entrar amb més facilitat a la cèl·lula per infectar-la.
L’arribada de l’òmicron i també del fred, i per tant de més vida als interiors, ha sumit Catalunya en una sisena onada que en els darrers dies ha registrat un fort augment de contagis i que ha obligat el Govern a prendre noves restriccions, que coincideixen amb l’inici de les festes de Nadal.
“Arriben en bon moment. És fonamental que prenguem consciència que tenim un virus altament transmissible i el que no podem és portar el sistema sanitari al col·lapse”, adverteix Pumarola, que també forma part del Comitè Científic Assessor de la Covid-19 del Govern, grup que va proposar diverses mesures -més restrictives de les que finalment el Govern va decidir- de resposta a la variant òmicron.
Una variant més transmissible
El cap del Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron indica que l’òmicron és més transmissible que la delta, que està desplaçant com a variant dominant a Catalunya, com s’està veient en diversos països, com el Regne Unit.
El doctor Pumarola diu que, si bé a l’inici de la pandèmia semblava que aquest virus tenia dificultats per mutar, en aquests moments ha demostrat que “té la capacitat de fer variacions importants i de forma sobtada”. “La variant òmicron ens ha agafat una mica amb el peu canviat. És un virus que no para de sorprendre’ns constantment. És difícil aturar-lo en aquests moments”, reflexiona.
Poques dades per saber si és més o menys greu
Una de les grans incògnites és si la variant òmicron causa formes més o menys greus de la covid-19 [estudis apunten que causaria menys hospitalitzacions, però són dades molt preliminars].
S’escapa de forma parcial de les vacunes però sembla que no de la protecció de malaltia greu
Un altre dels punts que genera més inquietud és el grau d’efectivitat de les vacunes davant de la nova variant i també la possibilitat de reinfectar-se.
“La infecció no té perquè sé greu, pot ser asimptomàtica o lleu. Sembla ser, inicialment, que es manté una alta protecció davant de la gravetat tot i que pot haver-hi una petita davallada, però no tant com pel que fa a la infecció”, assenyala.
El cap de Microbiologia afegeix que aquelles persones que tenen factors de risc, com l’edat avançada o altres patologies, poden desenvolupar una malaltia greu tot i estar vacunades i demana anar en compte: “Una persona jove vacunada pot contagiar-se de forma asimptomàtica o lleu i transmetre el virus a persones vulnerables de l’entorn”.
La sisena onada, l’última?
El cap del Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron constata que el virus continuarà evolucionant: “L’estem seleccionant constantment i les variants són més resistents”.
El doctor Pumarola recorda la importància de la “uniformitat” de la vacunació arreu del món: “No serveix que a Europa les cobertures siguin molt altes i que en altres llocs no existeixin.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.