foment
Punt de l'N-240
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

La Plataforma Prou Morts a l’N-240, que agrupa una quinzena d’ajuntaments lleidatans i la Cambra de Comerç de Lleida, acudirà a la Fiscalia per tal que dirimeixi sobre les possibles responsabilitats del titular de la carretera, el Ministeri de Foment, pels danys ocasionats a causa de l’allargament “innecessari” i “injustificat” de les solucions a l’elevada sinistralitat i mortalitat que pateix l’N-240 entre Lleida i les Borges Blanques. Així mateix, la Plataforma es mobilitzarà un cop al mes amb un tall de carretera, el primer dels quals serà aquest diumenge a les 12’00h al punt quilòmetric 83, on es va produir un accident mortal el passat diumenge.  Els alcaldes dels municipis afectats exigeixen a Foment que compleixi amb els compromisos adquirits, que passen per la redacció del projecte de desdoblament d’aquest tram i la seva execució. Fins que això no sigui una realitat, reclamen l’alliberament del peatge de l’AP-2. La Plataforma es va reunir a les Borges Blanques, població d’on era la darrera víctima mortal que va registrar en aquest tram de l’N-240 diumenge passat.

La Plataforma Prou Morts a l’N-240 s’ha reunit aquest passat dimecres a l’Ajuntament de les Borges Blanques després del darrer accident mortal en què una veïna de la capital de les Garrigues, de 27 anys, va perdre la vida el cap de setmana passat després de veure’s implicada en una topada amb altres dos vehicles al terme municipal de Lleida. La trobada va començar amb un minut de silenci en record de la darrera víctima mortal per part de la quinzena de representants municipals que hi van participar.

Reunió d'alcaldes de la N-240 aquesta setmana.
Reunió d’alcaldes de la N-240 aquesta setmana.

Els alcaldes i regidors dels municipis lleidatans per on discorre l’N-240 van acordar encetar la via judicial recorrent a la Fiscalia perquè indagui sobre les possibles responsabilitats del Ministeri de Foment, titular de la carretera, per l’elevada sinistralitat que suporta el tram entre Lleida i les Borges Blanques. La plataforma denuncia “l’allargament innecessari” i “injustificat” en l’execució de les solucions compromeses per Foment per incrementar la seguretat en aquest tram, segons ha explicat Enric Mir, alcalde de les Borges. En els darrers sis anys, han perdut la vida més d’una vintena de persones al tram lleidatà de l’N-240.

La Plataforma exigeix al ministeri que compleixi de forma “immediata” amb els compromisos adquirits amb els alcaldes en relació amb el desdoblament del tram de l’N-240 entre Lleida i les Borges Blanques. En aquest sentit, han recordat que des de la secretaria general d’Infraestructures de l’Estat es van comprometre a redactar durant aquest 2016 el projecte de desdoblament d’aquest tram de l’N-240, per tal que les obres poguessin començar durant el 2017. Els alcaldes denuncien l’incompliment del ministeri malgrat que els pressupostos de l’Estat d’aquest any inclouen una partida de 500.000 euros per a la redacció.

Per altra banda, la Plataforma segueix veient un “pedaç” les rotondes previstes per Foment, tres de les quals a Juneda (Garrigues) que se sumarien a la ja construïda pel ministeri davant el palau de Margalef, al terme de Torregrossa (Pla d’Urgell), i, per això, els responsables municipals prioritzen el desdoblament.

Però mentre el desdoblament del tram lleidatà de l’N-240 no sigui una realitat, els alcaldes dels municipis afectats exigeixen l’alliberament del peatge de l’autopista AP-2 entre Lleida i Montblanc, amb l’objectiu de reduir el considerable volum de trànsit de l’N-240. El tram d’aquesta carretera entre les Borges Blanques i Lleida suporta uns 12.000 vehicles diaris de mitjans, dels quals un 20% són pesants.

La reunió ha comptat amb la participació d’alcaldes o representants municipals de l’Albi, Arbeca, Artesa de Lleida, les Borges Blanques, Castelldans, Cervià de les Garrigues, la Floresta, Juneda, Lleida, la Pobla de Cérvoles, Puiggròs, Puigvert de Lleida, Torregrossa, el Vilosell, Vinaixa i de la Cambra de Comerç de Lleida. Des d’aquests Ajuntaments s’està convocant durant aquests dies als veïns per participar en el tall de carretera del proper diumenge.

ilerdent