Garona
Imatge d'arxiu del riu Garona al seu pas per Bossost
Les pluges de les darreres hores sumades al desgel de la neu, habitual en aquesta època de l’any, han fet augmentar considerablement el cabal dels rius del Pirineu.

En aquest sentit, Protecció Civil ha activat en fase de prealerta el Pla Inuncat per la crescuda del Garona, que a les cinc de la matinada ha arribat a baixar amb un cabal de més de 98 metres cúbics per segon al seu pas per Bossòst (Val d’Aran).

Aquest volum d’aigua representa més del doble del registrat aquest dilluns, segons les dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Mentre, el Noguera Pallaresa al seu pas pel nucli d’Escaló, a la Guingueta d’Àneu, (Pallars Sobirà) té aquest dimarts al matí un cabal de més de 82 metres cúbics per segon, gairebé quatre vegades més que fa 24 hores.

Tant en aquest municipi com en el d’Esterri d’Àneu, la crescuda del riu per sobre de la seva llera ha afectat algunes finques properes, sense causar, però, mals majors. En aquesta mateixa zona també s’està desembassant aigua del pantà de la Torrassa, que té obertes quatre de les seves cinc comportes.

Mentre, a les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, el creixement dels cabals ha estat menor en comparació a la zona del Pirineu més occidental. Així, el Segre al seu pas per la Seu d’Urgell ha registrat aquest dimarts al matí un cabal de 54 metres cúbics per segon, mentre que dilluns baixava amb un volum de 37 metres cúbics per segon. (acn)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here