Sr. Director:
La UdL combina una llarga i fructífera tradició universitària amb una estructura jove i dinàmica que aposta decididament per una formació i una investigació de qualitat, per uns avançats mètodes docents i per la internacionalització.
Actualment, la Universitat de Lleida ocupa el lloc 16 del món pel que fa a la qualitat de la docència, segons el rànquing Times Higher Education’s Impact 2021. Tot un èxit i orgull poder dir que resideixo a la capital catalana on els estudis universitaris són d’alt nivell i amb un professorat molt humà segons m’han comentat tots els companys, amics i amigues que hi estudien.
L’accés a les universitats hauria de ser un procediment més fàcil, sense necessitat de passar proves que t’exigeixen un nivell de coneixements elevat, que quan no tens facilitat en tècnica memorística tens tots els números per ser “no apte”, i això és una veritable injustícia.
A més, veig necessari el fet de posar en marxa nous graus universitaris i la creació d’almenys tres facultats noves abans d’arribar al 2030, i fer una aposta pels “doble graus” com també fer les classes més dinàmiques que convidin a l’alumne a disfrutar aprenent, potenciar el treball en equip, fomentar l’emprenedoria, el companyerisme, el feedback, la reflexió i meditació, com també la motivació de l’alumnat per millorar resultats de forma progressiva. En aquest sentit crec que l’actual model universitari no contempla la incorporació de nous graus necessaris en moments que com ara desapareixeran determinades professions, com per exemple robòtica, sociologia, ciències polítiques i una llarga llista que si que està a Barcelona.
Davant aquesta realitat insto al actual rector de la Universitat de Lleida a que analitzi les necessitats dels futurs estudiants, elimini tota la part memorística que s’ha imposat durant dècades i que en la mesura del possible s’incorporin almenys 10 nous graus i diversos doble graus a partir del curs 2023-2024. Seria interessant que les institucions potenciessin una universitat gratuïta i digitalitzada al màxim, millorant les instal·lacions i entorns fent una aposta per la sociologia i les ciències polítiques i fomentar l’igualtat de gènere i la diversitat funcional.
La gestió del rector de la UdL crec que s’ha de centrar sobretot a ajudar a tots els col·lectius de la diversitat, persones que presenten diversitat funcional o altres capacitats, etc.
Aquestes persones, entre elles les que tenen diagnosticat un problema de salut mental haurien de ser els primers en ser ajudats i així evitar “novatades” o qualsevol tipus de discriminació per condició, raça, ideologia, pensament, orientació sexual, etc. També seria interessant que no hagués tanta competitivitat a les aules perquè no necessàriament serà millor professional el que s’ha tret un grau amb la nota màxima /destacant) que el que l’ha aprovat just.
En definitiva: que cal moltes mesures pendents d’adoptar però la més urgent és eliminar tota la part memorística en el moment d’avaluar. Una universitat de prestigi com la UdL hauria de valorar les demandes de l’alumnat actual i també reflexionar sobre el model d’universitats que volem els qui vivim a Lleida capital i som preuniversitaris. Volem estudiar a Lleida i les institucions haurien d’implicar-se més en aquests afers perquè per això els varen votar, per no haver de desplaçar-nos a Barcelona.
Josep Maria Castells Benabarre
Impulsor d’ElMercadal.cat, divulgador social, activista sociocultural i emprenedor
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.