Per últim, el tercer punt reitera la voluntat de mantenir la relació entre les dues formacions i afirma que el futur “depèn en gran mesura de la capacitat d’acceptar les diferències i de gestionar les discrepàncies”. “Des de la convicció que hem de seguir caminant junts, socialistes catalans i el conjunt de socialistes espanyols, per construir un projecte social i federal”, finalitza la resolució.
La secretària d’Organització del PSC, Assumpta Escarp, ha comparegut davant dels mitjans després de la votació i ha resumit que la conclusió que n’extreuen d’aquest Consell Nacional és un PSC “fort, cohesionat i que ha actuat en coherència”, tant amb el seu posicionament durant tot el debat de la investidura com amb els plantejaments amb que va concórrer a les eleccions generals.
Ha explicat també que el sentit generalitzat de les intervencions ha estat en la línia del ‘no’, amb la sola abstenció d’un representant d’una corrent del partit. A més, ha assegurat que també s’ha compartit el posicionament a favor de mantenir les relacions amb el PSOE i de la “crida a la fraternitat”. “En cap cas ningú ha volgut renunciar a tenir un projecte federal de modernització d’Espanya que voldríem fer de la mà dels socialistes espanyols”, ha dit.
Tal i com expressa la resolució, Escarp ha explicat que moltes de les intervencions demanades s’han referit a la posició davant del govern de Rajoy durant els darrers quatre anys i del que pot representar per a Catalunya el manteniment d’aquesta via especialment en un curs polític on es produeixen decisions d'”unilateralitat” al Parlament.
Posteriorment a la reunió del Consell Nacional, el primer secretari del partit, Miquel Iceta, s’ha reunit amb els diputats del PSC a Madrid. La secretària ha descartat que després d’aquest posicionament cap dels diputats a Madrid pugui abstenir-se en la investidura de Rajoy i ha recordat que molts d’ells ja es van expressar també en el marc del comitè federal en aquest sentit.
Aposta pel diàleg
Escarp ha reconegut que els membres del Consell Nacional estan “preocupats” per la situació i que són conscients que aquest vot contrari pot comportar “divergències” en la relació entre els dos partits però ha assegurat que també ha estat generalitzada “l’esperança que per la via del diàleg” es pugui continuar treballant plegats. Ha assegurat que cap de les intervencions s’han referit directament a les declaracions d’aquests darrers dies per part de diversos membres del PSOE demanant al PSC que compleixi amb la decisió del comitè federal i alertant de les conseqüències que podria comportar un vot diferent.
Sobre l’abstenció, Escarp ha explicat que ha estat d’una persona representant d’una de les corrents que hi a dins del partit però ha assegurat que no ha mostrat una posició negativa al text de la resolució sinó “un xic diferent” i que per això optava per l’abstenció.
Villacorta es presenta a la reunió però no pot parlar
L’exdirigent del PSC Julio Villacorta s’ha presentat aquesta tarda a la seu del PSC a Barcelona amb la intenció de participar en el Consell Nacional per poder expressar la seva postura, tot i que ha dit que no l’han deixat parlar. En declaracions als mitjans a la sortida, Villacorta ha dit que el que volia explicar és que és un “error” votar en contra del que va decidir diumenge el comitè federal del PSOE ja que ha assegurat que és l'”òrgan màxim”. Segons ell, el PSC i el PSOE haurien de trencar la seva relació perquè el protocol d’unitat establert el 1978 “ha esgotat la seva capacitat”. De fet, Villacorta va impulsar fa uns dies un moviment a favor de la fundació de la federació del PSOE a Catalunya.
Villacorta ha explicat que el 2006 va demanar la suspensió de la militància però que aquest dimarts ha demanat aixecar aquesta suspensió, per la qual cosa a dia d’avui es considera un militant més. Escarp ha puntualitzat que Villacorta “no és militant” del PSC perquè és ella mateixa la que signa les baixes i ha recordat que només els militants poden intervenir en el consell nacional.
En la reunió extraordinària d’aquest dimarts estaven convocats gairebé 400 militants, dels que finalment han participat 242. En total s’han demanat 19 intervencions.
El PSC farà arribar aquest dimecres la resolució per carta al president de la gestora del PSOE, Javier Fernández. Escarp ha reconegut que les converses hi són sempre però ha detallat que comunicaran oficialment aquesta resolució.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.