El celler Raimat, del Grup Codorniu, ha donat el tret de sortida aquest dilluns a l’inici de la verema a Europa. De nit i amb la seva característica recol·lecció manual, la campanya 2017 de Raimat esdevé la més ecològica de la història del celler de la DO Costers del Segre gràcies a l’entrada en producció ecològica de varietats com ara el xarel·lo, la garnatxa i el moscatell. En aquest sentit, en els tres pròxims anys, el celler lleidatà preveu que tota la seva producció sigui ecològica. Les condicions climàtiques “equilibrades” que s’han donat aquest any a la zona fan preveure a Raimat una collita “d’excel·lent qualitat”, tot i que la producció serà un 10% inferior a la darrera campanya. La collita d’aquesta nit, que s’ha iniciat amb la recollida de raïm de la varietat chardonnay destinada a l’elaboració de cava, arribarà al mercat aproximadament d’aquí un any i mig.
El centenari celler de Raimat segueix sent líder europeu en viticultura sostenible i, a la vegada, es consolida com una de les principals bodegues estatals en posseir la major extensió de vinya ecològica, superant les 200 hectàrees. I és que la d’enguany, serà la verema més ecològica de la història del celler lleidatà gràcies a l’entrada en producció ecològica de varietats com el xarel·lo, la garnatxa i el moscatell. Raimat està treballant per tal que en els tres pròxims anys tota la seva producció de raïm sigui ecològica, segons ha explicat Xavier Farré, director de viticultura de Raimat.
Verema manual i nocturna
De nit, a mà i només una cara del cep. D’aquesta manera tan característica, l’equip de viticultura de Raimat selecciona el raïm, cep a cep, per tal d’obtenir expressions diferencials a nivell de gustos i aromes. Una minuciosa selecció manual que busca assegurar uns vins equilibrats i intensos. Així mateix, gràcies a les baixes temperatures de la recol·lecció nocturna, s’afavoreix a preservar els aromes i evitar fermentacions no desitjades, segons Farré.
Producció “d’excel·lent qualitat”
Les condicions climàtiques equilibrades que s’han donat aquest any a la zona fan preveure a Raimat “una collita de gran qualitat, que afavorirà un any més la producció de vins d’alta qualitat”, segons Xavier Farré. El director de viticultura de Raimat ha destacat que “les condicions climàtiques han estat molt favorables, tal com vénen sent aquests últims anys”.
En aquest sentit, ha explicat que “vam tenir un juny molt calorós, però juliol ha estat típicament normal amb calor de dia i temperatures suaus a les nits”. Tot això ha permès que el “el raïm estigui sa, hagi madurat molt bé“, motiu pel que el celler lleidatà espera una “qualitat excel·lent”. Pel que fa a producció, Raimat estima que aquesta campanya se situarà entorn als 6 milions de quilos, un 10% inferior a la passada.
La collita que ha començat aquesta nit, recollint raïm de la varietat chardonnay destinada a l’elaboració de cava, arribarà al mercat aproximadament d’aquí un any i mig. La recol·lecció prosseguirà a Raimat amb la verema de ceps destinats a l’elaboració de vins blancs que s’allargarà fins a mitjans del mes de setembre i que finalitzarà amb la recol·lecció del varietats per vins negres a l’octubre.
Raimat, líder europeu en viticultura sostenible
Raimat s’ha convertit en líder europeu en viticultura sostenible, després de diversos anys de treballs d’adaptació del sòl, instal·lacions i processos de cultiu. “És la nostra manera d’oferir al consumidor vins de qualitat amb actitud, que expressin el nostre respecte per l’entorn” perquè “no entenem una altra manera de treballar la terra i els seus fruits”, ha assenyalat Farré.
El celler ha estat pioner des de la seva creació l’any 1914 en l’aplicació de sistemes de viticultura sostenible. L’any 2011 es va adherir al programa voluntari de reducció d’emissions de l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic, sent el primer celler a fer-ho. Aquest mateix any, va ser una de les tres cellers pilot de la iniciativa mundial Wineries for Climate Protection. Participant activament en projectes europeus de la iniciativa Life des del 2012, el celler lleidatà compta des d’aquest any també amb una Associació de Defensa Vegetal, orientada a millorar el monitoratge i seguiment de plagues.
Les pràctiques de viticultura sostenible i les tècniques de recol·lecció manuals atorguen la possibilitat a Raimat d’elaborar vins d’una qualitat superior sense alterar l’equilibri del lloc on neixen, segons Farré. El resultat d’aquesta filosofia d’innovació respectuosa amb l’entorn ha fet que els vins de Raimat hagin estat reconeguts mundialment per la seva qualitat en l’últim any. (acn)
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.