sequera
La Paeria ciutat neta
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

L’any 2022 s’ha estrenat amb precipitació molt per sota de la mitjana climàtica a gairebé tot el país i amb una situació clara de sequera. Només la cara nord del Pirineu i zones d’influència han registrat quantitats al voltant de la mitjana climàtica o superiors. A la resta del territori, la precipitació del que portem d’any amb prou feines arriba al 20% del normal, això en el millor dels casos.

De fet, l’hivern meteorològic 2021-2022 (1 desembre – 28 febrer) és el segon amb més sequera dels darrers 50 anys a Catalunya, per davant del 1999-2000 i només per darrere del 2011-2012, que encara ostenta el rècord de ser el més sec del període 1970-2022. A la imatge 1 es mostra l’anomalia de precipitació d’aquest hivern (mapa central a la imatge 1) en comparació als altres dos que s’ha fet esment.

El comportament de l’hivern però, va en la línia dels mesos precedents que han estat secs a la majoria del territori. Per a corroborar-ho, la imatge 2 presenta la precipitació acumulada a Catalunya durant el que portem d’any hidrològic (de l’1 d’octubre de 2021 fins al 28 de febrer de 2022).

Només la cara nord del Pirineu i la zona de Tivissa-Llaberia i Serra de Cardó tenen precipitació igual o superior al normal. La esta del territori, sobretot al quadrant nord-est, els dèficits de precipitació són superiors a 100 mm en 5 mesos.

Evolució de l’IPE-12 a Catalunya durant el 1970-2022

El perllongat dèficit de precipitació a moltes zones, ha fet que l’Índex de Precipitació Estàndard a 12 mesos d’agregació (IPE12), indiqui ja clarament que Catalunya es troba immersa en un nou episodi de sequera d’entitat.

A la imatge 3 es presenta l’evolució d’aquest índex amitjanat per a tot Catalunya durant el període 1971-2022. Al mes de febrer, l’índex es troba a -1,75 unitats, fet que representa condicions de sequera forta al conjunt del territori. Per a trobar un valor més baix, hem de retrocedir fins la gran sequera del 2004-2008.

Si prestem atenció a la distribució geogràfica de la sequera per municipis, les imatges 4 i 5 mostren la sequera a curt (IPE3) i llarg termini (IPE12) respectivament. Els tons foscos mostren els municipis on la sequera és més intensa a data de 28 de febrer. A més, s’han ressaltat aquells municipis on s’ha intensificat més respecte al més anterior.

Veiem clarament que, a curt termini (imatge 4), la sequera s’ha estès gairebé per tot el país, amb excepció del Pirineu i algunes zones del Prepirineu, on no mostra variacions importants.

A més llarg termini, la sequera es fa forta o empitjora més a les comarques litorals i prelitorals de Barcelona, sud d’Osona i zones interiors de la Selva, Empordà, i en menor mesura també al pla de Lleida i conca del Francolí

Sense perspectives de millora significativa a curt termini

La predicció meteorològica no indica l’arribada de cap episodi de pluja important de cara als pròxims dies.

Tot i això, entre dijous i divendres es formarà una depressió al sud-est peninsular que afectarà Catalunya tangencialment, i donarà lloc a precipitació a les Terres de l’Ebre i al vessant nord del Pirineu, amb quantitats poc destacades.

La temperatura davallarà notablement, i la cota de neu podrà baixar fins als 1.000 metres. Tot i l’afebliment progressiu d’aquesta pertorbació, tant dissabte com diumenge encara hi haurà la possibilitat d’alguns ruixats locals a la meitat est del país i a punts del prelitoral.

De cara la setmana vinent, hi ha probabilitat de precipitacions per l’arribada de dos sistemes frontals. El primer creuaria entre dimarts 8 i dimecres 9 i el segon entre dijous 10 i divendres 11, i podrien portar precipitació més extensa a Catalunya.

En qualsevol cas, no pareix que puguin produir precipitació per sobre de la mitjana climàtica (imatge 9), amb el que el dèficit de precipitació podria continuar en augment.

Malgrat això, a mig termini les prediccions meteorològiques perden fiabilitat. S’ aconsella estar pendent de l’evolució de la predicció meteorològica.

Per tant, la sequera que ens afecta actualment, al dur associats importants dèficits de precipitació tant a curt com a llarg termini, i no esperar-se precipitacions per sobre del normal, té molta probabilitat de continuar intensificant-se a moltes zones, així com també estendre’s espacialment. Guanyant severitat, en definitiva.

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.