La Paeria ciutat neta
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

Quatre dones policies s’han unit enguany per conduir a Lleida l’acte commemoratiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Han estat una agent de la Guàrdia Urbana, una dels Mossos d’Esquadra, una de la policia espanyola i una de la Guàrdia Civil. El manifest unitari també l’ha llegit una dona, la professora de l’escola bressol de Cappont, Àngels Rossell. A través del manifest es lamenta una sentència del Tribunal Constitucional que ha anul·lat alguns articles per promoure la igualtat al món laboral que recollia la llei d’Igualtat catalana i s’ha acabat amb una frase de la reconeguda vocalista Nina Simone que afirmava: ‘la llibertat per a mi és no tenir por’. Els representants institucionals, que han fet una ofrena floral al monument de la plaça dels Fanalets de Sant Jaume, han recordat que tot i que a Lleida enguany no s’ha hagut de lamentar cap mort, a Catalunya cinc dones han estat assassinades per la violència masclista i 39 en total a l’Estat. En aquest sentit, han coincidit que cal arribar al zero perquè “no hi ha marge de tolerància en aquesta xacra”.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha estat present aquest divendres en l’acte contra la violència masclista a Lleida i ha afirmat amb rotunditat que “masclisme vol dir abús”. Bassa ha volgut fer un record per a les cinc dones assassinades a Catalunya el 2016 i ha destacat que a través dels serveis socials de la Generalitat es reben 35 denúncies diàries de dones i que el servei d’intervenció atén 4.000 dones a Catalunya per violència masclista, de les quals 600 a Lleida. “La igualtat ha de ser efectiva i real” i ha encoratjat les dones a no tenir por per poder ser lliures i a denunciar.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha dit que cal aconseguir la violència zero i que per assolir-ho cal començar per l’educació i la formació en igualtat. En aquest sentit, ha explicat, a Lleida 1.400 joves han passat enguany pels tallers d’igualtat on es transmet el rebuig a la violència masclista. A Lleida, ha afegit, hi ha 21 dones maltractades acollides en habitatges i 29 han estat les persones ateses per haver patit violència.

La subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, per la seva bada, ha posat de relleu que enguany a l’estat espanyol s’han quedat orfes 25 nens a causa de la violència masclista. Per això, ha fet una crida a les mares víctimes d’aquesta xacra perquè denunciïn. “Si no ho fan per elles, que ho facin pels seus fills que són les víctimes innocents d’aquesta tragèdia”, ha conclòs.

A l’acte han assistit representants polítics, socials i ciutadans. Entre ells, membres de la Marea Lila amb una pancarta en què es podia llegir ‘Contra la Violència Institucional’. Per altra banda, el grup feminista de Ponent, ha repartit un comunicat en què demanen la dimissió de l’assessor del Consell Municipal de Patrimoni, Mariano Gomà, per un tuit que, denuncien, “mostra el menyspreu contra les dones des d’un posicionament masclista i classista”. El tuit en qüestió, del 10 de setembre de 2016, responia la diputada de la CUP, Anna Gabriel, que cridava a la mobilització permanent per aconseguir la independència de Catalunya. Gomà responia ‘què frustrada viu aquesta pobra dona. Ben posicionada al món seria guapa i atractiva. Llàstima’.

Només es denuncien el 30% de casos de violència masclista

Els Mossos d’Esquadra han instruït 10.809 denúncies per violència masclista el 2016 (amb dades tancades el 31 d’octubre), més de 35 al dia de mitjana, segons dades del Departament d’Interior. Ara bé, només es denuncien un 30% dels casos de violència masclista que, en realitat, es produeixen. “En l’àmbit de les violències, existeix una xifra negra molt elevada. El nivell de denúncia és molt baix, a l’entorn del 30%. Hi ha molts casos que no es denuncien, que no arriben als jutjats i que quedaran impunes”, alerta la cap del Gabinet de Seguretat d’Interior, Maria Àngels Vila. En una entrevista a l’ACN, Vila assenyala que “denunciar la violència masclista és un pas que costa de fer; es calcula que de mitjana es tarda uns deu anys”. “Si no s’entén això, no s’entén la magnitud del problema. És un procés”, rebla. El missatge, però, és molt clar. Per trencar amb una situació de violència i control cal denunciar.

Imatges i informació: ACN

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.