La plataforma Sijena Sí ha posat en marxa una campanya per exigir que siguin lliurades al Bisbat de Barbastre-Montsó les 111 obres originàries de parròquies de la Franja de Ponent -que fins el 1995 havien format part de la Diòcesi de Lleida- que es troben al Museu de Lleida.
L’entitat durà a terme xerrades a Montsó i Fraga i també celebrarà, el 17 de juny, una caravana ciutadana que recorrerà diferents poblacions com ara Barbastre, Graus, Roda d’Isàbena i altres amb art sacre que conserva al museu lleidatà.
D’aquesta manera, Sijena Sí vol fer visible el seu suport a la demanda civil que va interposar el 13 de febrer el Bisbat de Barbastre-Montsó contra el Bisbat de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal per exigir a la Generalitat i el mateix bisbat que lliurin els 111 bens artístics.
Des de la plataforma consideren “vergonyós” el canvi d’estratègia del bisbe lleidatà Salvador Giménez i que ara defensi la legalitat de l’adquisició des de Lleidade més d’una vuitantena de les peces.
A més, Sijena Sí segueix amb la campanya de recollida de signatures a través de la plataforma digital ‘Change.org’ per sumar suports favorables a l’entrega de les obres de la Franja que hi ha al Museu de Lleida i, fins al moment, en porta recollides més de 600.
Després d’una reunió celebrada aquest dijous, la coordinadora de la plataforma Sijena Sí va acordar organitzar diferents accions per “respondre” a el que l’entitat considera “una vergonyosa actitud” del bisbe de Lleida a qui critica pel fet que Salvador Giménez “reconegués en seu judicial el 31 d’octubre passat que no era propietari dels bens” de la Franja i “ara es desdigui i afirmi que 88 de les peces sí són seves“.
A finals de novembre passat, Sijena Sí ja va dur a terme una altra marxa entre diferents poblacions per exigir el trasllat a l’Aragó de les obres d’art sacre originàries d’aquesta comunitat que són a Catalunya.
Amb aquella acció, la plataforma volia prioritzar la reclamació de les 44 peces del monestir de Sixena que aleshores eren al Museu de Lleida tot i que dues setmanes després fossin traslladades al monestir oscenc en una actuació de la Guàrdia Civil ordenada per un jutjat d’Osca.
En aquella ocasió, la marxa ciutadana de Sijena Sí, que va començar al Tormillo i va finalitzar a Berbegal, va comptar amb la participació d’unes 200 persones.
El Bisbat de Lleida defensa que les obres de la Franja part de la col·lecció del Museu Diocesà de Lleida de forma “legítima”
Aquesta setmana, Salvador Giménez va justificar que, arran de la demanda civil del Bisbat de Barbastre-Montsó, el Bisbat de Lleida – com a part denunciada a més del Consorci del Museu de Lleida- “no ha tingut més remei que respondre davant la justícia i utilitzar tots els documents i mitjans de què disposa per defensar la pròpia argumentació”.
En aquest sentit, el bisbat lleidatà ha aportat al Jutjat de Barbastre diferent documentació conservada en arxius diocesans -com ara actes notarials-, alguna de la qual no havia estat admesa o estudiada abans pels tribunals eclesiàstics per tal d’acreditar l’adquisició de les obres en litigi per part del Bisbe de Lleida, Josep Meseguer, entre finals del segle XIX i principis del XX, “amb l’objectiu de constituir un museu per a la formació seminaristes en l’àmbit arqueològic i artístic” però especialment “perquè no desaparegueren les peces i salvaguardar-les”, va remarcar el bisbe de Lleida. Tot i això, Consorci i Bisbat de Lleida reconeixen que 27 de les 111 peces d’art en litigi es troben en concepte de dipòsit al Museu de Lleida.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.