restauracio
Imatge de la presentació dels resultats de Lleida de l’Estudi de la Restauració a Catalunya, presidida pel director dels serveis territorials d'Empresa i Coneixement a Lleida
Sis de cada de lleidatans esmorzen entre setmana i sopen en festiu fora de casa. De fet, són els moments de consum que en general els catalans fan més fora de casa, si bé a Lleida els percentatges —59,5% en l’esmorzar entre setmana i el 60,13% en el sopar en cap de setmana— estan per sobre de la mitjana de Catalunya (55% i 57,1% respectivament).

D’altra banda, els consumidors del territori puntuen amb un 6,9 l’oferta de restauració i prop de la meitat, un 47,9%, la valora entre 8 i 10. Els serveis de ‘delivery’ i ‘take away’ obtenen una puntuació més baixa, 5 i 5,3 de valoració mitjana, respectivament. Aquestes són algunes de les xifres de l’Estudi de la ‘Restauració a Catalunya.

Hàbits de comportament i tendències’, que ha presentat aquest dijous a Lleida el director dels serveis territorials del Departament d’Empresa i Coneixement de la demarcació, Ramon Alturo. L’objectiu és fer una radiografia de les preferències, hàbitats i tendències entre els consumidors catalans i trobar eines de coneixement i competitivitat per al sector de la restauració.

L’estudi revela que, per contra, els lleidatans prefereixen quedar-se a casa per sopar en dies laborables i esmorzar en cap de setmana. Només el 20,6% surt a esmorzar en festiu, i un 17% de la població sopa fora entre setmana.

Pel que fa al tiquet mitjà més elevat es produeix en el sopar en cap de setmana en establiment, que se situa en els 18,9 euros. No obstant això, incloent tots els tipus de servei —establiment, ‘delivery’ i ‘take away’— l’àpat amb major despesa és el sopar entre setmana, amb 15,1 euros de mitjana.

Esmorzar entre setmana: El 59,5% esmorza fora entre setmana per raons laborals, o logístiques i es gasta 3,79 euros

El 59,5% dels consumidors de les comarques lleidatanes esmorza fora entre setmana. Aquest és un moment de consum majoritàriament no social, ja que un 29,7% indica que ho fa per esdeveniments laborals i un 27,5% per manca de temps per fer-se l’esmorzar. No obstant això, el 26,4% ho fa perquè li agrada esmorzar fora de casa.

Pel que fa a les preferències en l’oferta gastronòmica, la població del territori escull, en un 71,2% les cafeteries i els bars tradicionals per esmorzar fora de casa, seguit a distància pels bars, cafeteries i restaurants moderns (32,3%), les masies (un 14%) i els fast food queden reduïts al 6,5%. El tiquet mitjà és de 3,79 euros, una despeses superior a la mitjana de tot Catalunya, de 3,46%.

Esmorzar cap de setmana: Un 20,6% esmorza fora en festiu i es gasta 6,59 euros de mitjana

A la demarcació de Lleida, un 20,6% de la població esmorza fora en cap de setmana, i ho fa per motius socials: el 36,6% esmorza amb amics, el 35,2% amb la família, i el 33,9% ho fa perquè li agrada. En relació a l’oferta gastronòmica, les cafeteries, bars tradicionals i fleques (59,2%) són els locals preferits per esmorzar en festiu, seguits dels locals moderns (37,7%) i els fast-food (12,2%). El tiquet mig s’enfila als 6,59 euros.

Dinar entre setmana: El 43,8% dina fora per manca de temps i es gasta 11,5 euros de tiquet mitjà

Pel que fa al segon àpat analitzat, el dinar, a les comarques lleidatanes, el 43,8% de la població menja fora entre setmana, principalment per manca de temps. Un 34,7% no té temps d’anar a dinar a casa , un 26,7% apunta que no té temps de cuinar el dinar i un 22,6% per esdeveniments laborals.

Pel que fa a la tipologia de servei escollit pels consumidors que dinen fora, de cada 10 àpats, 4,5 cops el fan en establiment; 2,4 vegades escullen el take away, i 0,7 es decanten pel delivery. La resta (2,3 cops/10), dina a casa o bé s’emporta el menjar al lloc de treball.

Pel que fa a l’oferta culinària, l’establiment més utilitzat és el bar/restaurant tradicional (60,3%), el fast-food (44%), el restaurant artesà (43,2%), i el de menjar italià (28,8%). De tiquet mitjà es gasten 11,5 euros, tot i que en establiment ascendeix als 14,8€. En el ‘delivery’ es fa una despesa mitjana de 11,2 euros i de 8,5 euros en el ‘take away’.

Dinar cap de setmana: Un 36,6% dina fora en festiu i es gasta 14 euros de mitjana

A la demarcació de Lleida, el 36,6% de la població dina fora en cap de setmana. Un 42,3% aprofita per dinar en família, el 34,3% ho fa perquè li agrada, i el 27,4% vol una alternativa al menjar de casa. Dels que dinen fora durant el cap de setmana, 7,6 cops de cada 10 trien l’establiment de restauració, 0,5 de cada 10 cops opten pel ‘take away’, i 0,5 cops aposten pel delivery’. La resta escull 1,4 cops quedar-se a casa.

En relació a l’oferta gastronòmica, escullen com a primera opció el bar/restaurant tradicional (amb el 61,7%), seguit del fast food (57,3%), el bar de tapes (51,4%) i el restaurant de cuina italiana (42,3%). El tiquet mitjà és de 14 euros, i la despesa en establiment puja als 18,4 euros, mentre que el ‘take away’ és de 11euros i el ‘delivery’ 12,5 euros.

Sopar entre setmana: Un 17% sopa fora entre setmana, amb un tiquet mitjà de 15,1euros

L’estudi indica que el sopar fora entre setmana és l’hàbit menys freqüent entre els consumidors, moment de consum també més baix arreu de Catalunya. El 27,8% explica que sopa fora de casa entre setmana per esdeveniments laborals, un 26,8% assenyala que ho fa per “antull” i improvisa, i el 23,1% aprofita per sopar amb la família. En relació a les preferències en la tipologia de servei, sobre 10 vegades, 4 van a un establiment, 2,1 opten pel ‘take away’, 1 cop de cada 10 aposten pel ‘delivery’, i 2,8 cops sopen a casa.

En preferències gastronòmiques, destaca en aquest moment de consum el bar/restaurants de tapes ( 57,3%), seguit del fast food (55,7%), el restaurant artesà-casolà (38,3%) i el bar/restaurant tradicional (35,5%). Pel que fa al tiquet mitjà, entre setmana és de 15,1 euros. En establiment hi ha una despesa de 15,7 euros, al ‘take away’ de 13,9 euros i el ‘delivery’ 15,7 euros de mitjana.

Sopar cap de setmana, l’àpat que més fan fora i on es gasten més diners, quan opten per establiment

Un 60,3% dels lleidatans (abast de la demarcació) sopa fora en cap de setmana. Un 41,7% aprofita per sopar amb família, un 36,2% ho fa perquè li agrada, i el 26,3% surt a sopar amb la família. Els consumidors de Lleida que sopen fora de casa; 6,5 de cada 10 cops escullen l’establiment, el take away 1, 3 vegades, 0,6 el delivery, i 1,7 vegades sobre 10 prefereix quedar-se a casa.

Pel que fa a les preferències en l’oferta gastronòmica, escullen com a primera opció —un 55,7% el fast food, seguit del bar/restaurant de tapes, amb un 49%, del restaurant tradicional, amb un 46,9%, i dels restaurants de cuina italiana, amb un 45,9%. El tiquet mitjà és de 13,5€, tot i que amb diferències notables segons el tipus de servei: el del ‘take away’ és de 10,8 euros, a domicili 10,8 euros, i en establiment de restauració s’enfila fins als 18,9€, la despesa més elevada de tots els moments de consum.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here