Sixena
Imatge de la consellera de Cultura del govern aragonès contemplant la taula de Sixena dipositada al Museu de Saragossa, el novembre de 2017
La Paeria ciutat neta
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-
El fragment del retaule major de Santa Maria de Sixena que havia de subhastar la Casa Balclis de Barcelona el maig de 2017 es lliurarà al monestir després de ser dipositada judicialment al Museu de Saragossa.

Tant el govern d’Aragó com l’Ajuntament de Vilanova de Sixena van interposar una demanda perquè la taula ‘Presentació de Jesús al Temple’ no tornés a mans de la família Carandini que l’havia tingut des que va sortir del monestir després de 1923.

Aquesta família ha decidit reconèixer el que sol·licitava la demanda de manera que una vegada la jutgessa hagi dictat l’auto corresponent per permetre el seu trasllat a Sixena, la taula passarà a formar part de l’exposició dels béns que es van traslladar del Museu de Lleida al desembre de 2017 a partir de l’execució provisional de la sentència de la mà de la Guàrdia Civil.

La consellera d’Educació, Cultura i Esport del govern aragonès, Mayte Pérez, ha mostrat la seva satisfacció després de conèixer la notícia, que ha considerat com un ”nou triomf per Aragó”. ”Comencem fantàsticament l’any amb aquesta notícia, que permetrà just el que havia demanat el govern d’Aragó en la seva demanda i el que tots els aragonesos esperaven: que la taula interceptada a Barcelona pogués tornar al Monestir de Sixena”, ha dit.

Així mateix, la responsable de Cultura i Patrimoni ha manifestat que el Departament que dirigeix continuarà treballant per tal que ”tots els béns retronin al seu lloc d’origen” i ha confiat que les pintures murals que es troben al MNAC ”puguin tornar a casa com abans millor”.

La taula va ser retirada de subhasta per una denúncia de l’advocat de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, en què s’al·legava que era falsa i no pertanyia al Mestre de Sixena, per la qual cosa no formaria part del conjunt datat a principis del segle XVI. Per contra, la casa Balclis sempre va sostenir que disposava de tota la documentació per demostrar que la taula era autèntica i que experts ho acreditaven.

Un pintor anònim, anomenat pels historiadors ‘Mestre de Sixena’ en homenatge a la seva principal obra coneguda, va realitzar una trentena de taules que comprenien el retaule major del Reial Monestir de Santa Maria de Sixnea. Aquesta que s’havia de subhastar a Balclis representava la ‘Presentació de Jesús en el temple”.

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.