Museu de Lleida sentència
Imatge de la taula des d'on s'ha fet la compareixença al Museu de Lleida. D'esquerra a dreta: Josep Giralt, Miquel Pueyo, Mariàngela Vilallonga, Joan Talarn i Salvador Giménez Valls
La Paeria ciutat neta
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, considera que la decisió del Tribunal Suprem en relació amb les obres d’art de Sixena suposa “una nova mostra de la judicialització de la cultura i de la vergonya de l’aplicació del 155 que a Lleida vam patir el 2017”.

A través de les xarxes socials, Pueyo ha reiterat la defensa la unitat de la col·lecció del Museu de Lleida, després que el Suprem hagi desestimat els recursos de la Generalitat, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el Consorci del Museu de Lleida contra la sentència de l’Audiència Provincial d’Osca, donant d’aquesta manera la raó a l’Aragó i declarant nul·la la venda de les 96 obres d’art de Sixena al MNAC i al Museu de Lleida.

bàner AMIC ficcions

Per la seva part, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha afirmat que “van aprofitar el 155 per trencar la unitat de col·lecció d’un museu català, el Museu de Lleida, i obrir una terrible caixa de Pandora, emparant-se en la seva idea d’unitat patriòtica”.

En aquest sentit, Talarn adverteix que “cap museu legítimament establert podrà estar tranquil a partir d’avui”. D’aquesta manera, s’ha expressat a través de les xarxes socials el president de la diputació lleidatana després que aquest dijous s’hagi fet pública la sentència amb què el Tribunal Suprem dona la raó a l’Aragó i declara nul·la la venda de les 96 obres d’art de Sixena al MNAC i al Museu de Lleida.

Aragó celebra la decisió

El conseller de Cultura d’Aragó, Felipe Faci, ha valorat positivament la sentència del Ple de la Sala Primera del Tribunal Suprem.

Faci ha manifestat la seva satisfacció davant una decisió que considera que “atribueix de manera definitiva” la propietat de les 97 obres afectades a l’Orde Santjoanista. El govern aragonès, ha destacat que des de la passada legislatura s’ha invertit més d’1 MEUR en actuacions al monestir i ara, des de l’executiu, s’espera que les pintures murals que hi ha al MNAC segueixin el mateix camí “aviat”.

Faci ha reconegut que després de les sentències anteriors, la decisió del Suprem comunicada aquest dijous era “esperada” i ha confiat que el litigi obert en relació a les pintures murals segueixi el mateix recorregut i puguin “tornar aviat al Monestir de Sixena”.

El Govern veu en la sentència de Sixena un “greu precedent”

El Departament de Cultura ha afirmat que un cop conclosa l’anàlisi jurídica de la sentència d’aquest dijous, que dona la raó a l’Aragó i declara nul·la la venda de les 96 obres d’art de Sixena al MNAC i al Museu de Lleida, la Generalitat, el MNAC i el Consorci del Museu de Lleida “decidiran les accions que cal emprendre, sempre motivades per la protecció i la difusió del patrimoni artístic”.

En un comunicat, ha assenyalat la “preocupació” que genera aquest cas al món de l’art pel “greu precedent” que suposa, a partir del qual es pot provocar un “allau de reclamacions”, administratives o judicials similars arreu del món, i desestabilitzar tot el mapa museístic.

També ha subratllat que la sentència que els mitjans de comunicació “han rebut hores abans que les parts implicades”, té 132 pàgines i en aquests moments s’està analitzant jurídicament.

El Govern ha apuntat que desconeix per què el Govern d’Aragó “només” ha reclamat les obres a les institucions catalanes i no pas les que hi ha en altres museus, per exemple a Madrid.

El departament ha remarcat també que la sentència d’aquest dijous fa referència als Béns mobles adquirits per contracte de compravenda pel MNAC i la Generalitat, que la Guàrdia Civil es va endur de matinada al desembre de 2017, fent ús de l’article 155, del Museu de Lleida.

El departament ha recordat que des que les obres són al monestir de Sixena, “se n’ha limitat l’accés del públic i es tem pel seu estat”, ja que el monestir no reuneix les condicions mínimes per assegurar-ne una apropiada conservació. Tant el Departament de Cultura com el Museu de Lleida han reclamat “insistentment” davant del jutge autorització per visitar-ne les instal·lacions i sempre s’ha denegat sense cap motivació. ACN
ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.