picapedrer
La Paeria ciutat neta
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

La Sala Marsà de Tàrrega dedica la seva nova mostra al picapedrer de Ciutadilla Josep Sanmartí. En aquesta ocasió, la sala d’exposicions targarina repassa la trajectòria d’aquest artesà establert a la capital de l’Urgell des de 1947 tot reivindicant un ofici gairebé desaparegut.

L’exposició, titulada ‘Josep Sanmartí, picapedrer’, presenta al públic més d’una vintena de peces de caire artístic, que no corresponen a obres comercials o d’encàrrec com ara les que trobem sovint passejant pels carrers de Tàrrega i altres ciutats de Catalunya, així com en residències particulars.

Destaca una peça de 77 quilos que duu per nom ‘El presoner’ i presenta la particularitat que és feta a quatre mans juntament amb el seu pare, també picapedrer de professió. Segons recorda Sanmartí, el seu progenitor va començar a treballar-hi l’any 1940 i ell va finalitzar-la 42 anys més tard.

Sanmartí (Ciutadilla, 1932) es considera un artesà i defuig el terme escultor a l’hora de definir el seu treball.

És per això, que conserva poca obra seva, ja que “era el meu ofici”. Per la seva part, el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, ha reiterat el suport que des del consistori es proporciona als artistes del territori i ha posat en valor l’exhibició de peces que permeten revisar la trajectòria professional de persones com Sanmartí, “que han viscut també lligant la seva vida a l’art i la cultura”. 

L’obra d’aquest picapedrer nonagenari, que cursà estudis a l’antiga Escola d’arts i Oficis, s’ha pogut admirar en molt poques exposicions com la que ara presenta la Sala Marsà. Va exposar a la Sala Gosé de Lleida, Pau Claris i Expo-Regal de Reus, així com a la Fira d’artesans de Manresa, la Fira de Cambrils, el Mercat del Ram de Vic o la Fira d’Artesans de Barcelona.

Ara bé, el seu treball es pot contemplar passejant pel territori, atès que té força obra pública, com la peca del Raval de Carme o el faristol de l’església de Ciutadilla; escuts i anagrames per a empreses, com és el cas de La Caixa de Pensions o la Caixa del Penedès; així com nombroses peces d’art funerari. 

‘Josep Sanmartí, picapedrer’ romandrà oberta fins al 6 de febrer i s’afegeix a les propostes expositives que acull el Museu Tàrrega Urgell dedicades a l’obra del gravador Francesc Rufes i el pintor muralista Josep Minguell.

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.