Arran de l’avanç de les noves tecnologies i de la proliferació de la tinença i l’ús de smartphones entre la població de les societats desenvolupades, s’estan generant noves patologies, les anomenades “tecnopaties o malalties 2.0”.
Un estudi realitzat per la Fundació Telefónica, va concloure que els usuaris miren el seu dispositiu mòbil fins a 150 vegades al dia i, al nostre país, el 70% dels adolescents dorm amb el telèfon encès durant tota la nit. A més, segons un estudi realitzat per l’OCU, a la fi de 2014, un 78% dels espanyols enquestats afirma tenir un smartphone i un de cada quatre reconeix certa dependència del telèfon a nivell personal i professional. Les noves tecnologies ens aporten molts beneficis per poder viure en una societat desenvolupada i contemporània com la nostra. Però al mateix temps, ens generen una dependència constant de connectivitat amb el nostre entorn que pot implicar problemes de salut.
Desvetllem algunes xifres més per demostrar fins a quin punt la nostra societat pateix d’una addicció i dependència de les noves tecnologies: els espanyols d’entre 18 i 64 anys passen de mitjana 33 hores a la setmana utilitzant el mòbil; això són gairebé 5 hores diàries de dilluns a diumenge. A més, estem 39 hores a la setmana de mitjana connectats a Internet (5 hores i mitjana diàries), de les quals 22 les dediquem a la nostra vida personal i 17 durant la nostra jornada laboral. Durant aquest temps, consultem el correu electrònic, busquem informació i interactuem en els diferents perfils de les xarxes socials.
L’ús de les noves tecnologies, a part de signes de dependència, pot comportar dolències físiques derivades de l’ús dels dispositius digitals com a ordinadors, tablets o telèfons mòbils. Parlem de tendinitis, dolors cervicals o musculars, molèsties freqüents i lesions en l’esquena relacionades amb les postures que adoptem en estar concentrats en la pantalla del nostre dispositiu, ja que estem en una posició amb el pes del cap cap a endavant que no és natural per al nostre cos.
Però també generen malalties psicològiques que, a més, són més complicades de detectar ja que no generen en l’usuari un símptoma físic destacable. Parlem de trastorns mentals, psicològics o socials.
Quines són les tecnopaties i quins símptomes tenen?
1. Nomofobia.– Fa referència a l’ansietat o por irracional que pateixen les persones afectades enfront de la possibilitat de perdre el dispositiu mòbil o oblidar-ho en sortir de casa. Aquesta patologia afecta al 73% de la població, informa un estudi realitzat per Lookout.
2. Apnea del WhatsApp.– Es tradueix en la consulta constant i compulsiva d’aquesta aplicació mòbil sense ser conscient d’això, a més, pateixen ansietat si no poden consultar els missatges rebuts per alguna raó: estar treballant, quedar-se sense bateria, etc.
3. Síndrome de Google.– Aquesta patologia afecta directament a la memòria dels usuaris que tenen per costum consultar gairebé tots els dubtes i informació en el major cercador del món. Com a resultat d’això, el cervell perd la capacitat de memoritzar dades a causa de la possibilitat d’accedir a aquesta informació quan sigui necessari, de manera ràpida i en qualsevol lloc.
4. Síndrome de la trucada imaginària.– Afecta al 70% dels usuaris a Espanya i fa referència a quan el cervell ens juga una mala passada i imagina que sentim el to d’una trucada.
5. Cibercondriacs o símptomes de el “Doctor Google”.- Gairebé tots coneixem a algú que quan es troba malament o té alguna dolència el primer que fa és consultar-ho en Internet, doncs bé, aquesta també és una patologia derivada de l’ús de les noves tecnologies.
6. Insomni.– La hiperconectividad i la dependència a les xarxes socials, sobretot entre els adolescents, genera insomni ja que els joves dormen amb el dispositiu mòbil just al costat del llit i es poden despertar diverses vegades al llarg de la nit per veure si tenen algun missatge o informació interessant que llegir.
7. Depressió de Facebook.– Afecta a aquelles persones que visualitzen perfils d’altres usuaris en aquesta xarxa social per recordar moments feliços de la seva vida i així reduir la tristesa que senten. És una manera de ser feliç a través de la nostàlgia que generen els records digitalitzats i emmagatzemats en Facebook.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.