
Deu voltors recuperats al centre de fauna de Vallcalent de Lleida han deixat aquest dilluns les instal·lacions de l’equipament per ser traslladats a Israel, amb l’objectiu de ser alliberats en aquest país. L’actuació forma part del programa de reintroducció d’aquesta espècie al Pròxim Orient, en què el Departament de Territori i Sostenibilitat col·labora des de l’any 2015, mitjançant un acord amb l’Autoritat Israeliana de Parcs i Natura (INPA).
Amb aquests deu exemplars, Catalunya ha cedit fins al moment un total de 114 voltors a Israel (vint durant aquest 2019), que reforçaran les poblacions del sud-est europeu i n’enriquiran la seva variabilitat genètica. D’aquests, casi una seixantena han estat ja alliberats en diferents punts d’Israel.
Els deu exemplars de Vallcalent han estat transportats en avió fins a Tel Aviv, des d’on es traslladaran als llocs d’alliberament on es quedaran uns mesos tancats a una gàbia d’aclimatació per tal que s’adaptin al nou entorn.
Israel ja ha documentat un mínim de dues reproduccions en estat salvatge dels exemplars catalans. Alguns dels voltors enviats han estat incorporats a un programa de cria en captivitat de l’espècie mitjançant el qual s’han obtingut també ja quatre reproduccions.
Més entrades de voltors als centres de fauna
Durant aquesta tardor, el centre de fauna de Vallcalent de Lleida ha experimentat un augment en les entrades d’exemplars de voltor, principalment animals joves i inexperts que ingressen d’arreu del territori quan després de diversos dies sense poder reprendre el vol són localitzats i capturats per particulars o Agents Rurals.
Segons el departament, l’increment d’ingressos es deu també a la recuperació de les poblacions de voltor comú. Segons el cens del 2018, actualment hi ha 1.628 parelles a Catalunya. Es troben colònies als penya-segats de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i Sobirà, la Noguera, l’Alt Urgell, el Berguedà, el Solsonès, el Ripollès, la Terra Alta, el Baix Ebre, el Priorat i el Segrià.
Catalunya és dels pocs llocs del món amb presència de les quatre espècies de voltor (comú, negre, aufrany i trencalòs). La coexistència dels quatre voltors facilita l’eliminació de les restes animals dels camps i muntanyes, contribuint a mantenir el cicle ecològic de les zones naturals.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.