Gastropirineus
Imatge dels participants de la primera sessió del Gastropirineus a la Cerdanya

Aquest dilluns han començat les jornades professionals de gastronomia i de la cuina dels Pirineus, el Gastropirineus, que se celebraran a Alp i Puigcerdà fins demà. En aquesta segona edició, hi haurà més de 200 participants, una trentena de ponents i la representació de 220 productors de Catalunya, Andorra i de la Catalunya del Nord. El programa inclou degustacions i presentacions de producte en una fira-exposició així com sessions de cuina en directa. L’objectiu principal és “difondre el patrimoni culinari, estimular la innovació i millorar la competitivitat del sector”, segons s’ha subratllat en l’acte d’inauguració que s’ha fet al Palau d’Esports i Congressos d’Alp. La primera edició es va fer a la Seu d’Urgell, amb un gran èxit de participació i aquest any se celebra per primer cop a les comarques gironines.

Gastropirineus s’ha convertit en un gran aparador de la cuina i dels productors del Pirineus. Amb aquestes jornades, que es fan avui i demà a Alp i Puigcerdà (Cerdanya), es vol promoure la cultura alimentària i les noves tendències, donar a conèixer el patrimoni gastronòmic i recopilar i difondre el coneixement de productors, elaboradors i cuiners. El seu principal objectiu, segons els promotors, és “millorar la competitivitat dels professionals i empreses del sector”.

L’acte d’inauguració s’h fet al Palau d’Esports i Congressos d’Alp i ha anat a càrrec del director del Gastropirineus, Francesc López. També hi havia l’alcalde del municipi i president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, i l’alcalde de Puigcerdà i vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira. En l’acte, s’ha destacat la consolidació de les jornades i la importància de la gastronomia com a sector capdavanter.

Una trentena de ponents i cuiners

Una trentena de ponents i cuiners passaran per l’escenari de Gastropirineus per fer-hi xerrades i per mostrar com es cuinen els productes del territori. La primera sessió d’avui s’ha titulat ‘La cuina dels Pirineus sense fronteres: El projecte CCI PirineusMed’ i ha comptat amb la participació de cuiners representants de les cambres de Comerç. De la part gironina, hi havia Sergi Roca i Kevin Meisse (Restaurant Equilibri de Navata); de la zona de Lleida, Joel Castanyé (Restaurant La Boscana de Bellvís); de Pirineus Orientals, Jean Luc Planes (Restaurant Planes de Saillagouse), i d’Andorra: Josep Maria Troquet (Restaurant Borda Raubert de La Massana).

També s’ha organitzat una sessió de cuina en directa amb carn de conill amb David Arroyo, del restaurant La Deu d’Olot i Montse Sala, del Restaurant Casa Turnay d’Escunhau. Seguidament, es faran sessions sobre la cuina i l’esport amb el cuiner Sean Fowler i l’esportista d’èlit Emma Roca; el pa a taula amb Francesc Altarriba del Taller Gastronòmic del Pa i el dinar de tast a càrrec dels restaurants del col·lectiu Cuina Pirinenca de la Cerdanya.

A la tarda, hi haurà més sessions de cuina en directa sobre temes com ara terrines i tupí (Salvador Trabalón, del restaurant Hotel Castell de Ciutat de la Seu d’Urgell i Jaume Mora i Ramon Aytès, de l’Associació Gastronòmica La Xicoia del Pallars Sobirà); plantes i flors del nostre entorn (Iolanda Bustos del restaurant La Calèndula i el biòleg Joan Muntaner), entre d’altres.

A partir de dos quarts de nou del vespre es farà un sopar amb estrelles en el qual hi participen els restaurants Les Cols d’Olot; La Boscana de Bellvís; Manel i Mimi’s d’Andorra la Vella; La Chaumière de Font Romeu; el Col·lectiu Cuina Pirinenca de la Cerdanya i la Pastisseria Cerdanya de Puigcerdà.

Per demà hi ha un esmorzar de muntanya, que recuperarà aquest àpat en un acte presentat pel gastrònom i escriptor Jaume Fàbrega, i elaborat pel restaurant Ca l’Eudald d’Alp i restauradors del col·lectiu Cuina Pirinenca de Cerdanya. S’ha organitzat també una sessió magistral de cuina a càrrec de Nandu Jubany; i sessions de cuina amb productes com el xai i la carn de poltre de muntanya; i també sobre la cuina de l’aprofitament.

Per cloure les Jornades, Xesc Rovira, de la Fonda Xesc de Gombrèn (amb estrella Michelin), oferirà una sessió magistral de cuina, a dos quarts de vuit de la tarda a l’antic convent de Sant Domènec de Puigcerdà.

Fira-exposició de productes

Les jornades també compten amb la participació de més de 20 empreses i associacions, que representen a més de 220 productors, tant de Catalunya com d’Andorra i de França, que donen a conèixer la seva oferta de productes de proximitat.

Les jornades Gastropirineus compten amb el suport d’institucions i entitats del territori, així com del programa Pirineus. Aquest programa, nascut el 2003, és fruit d’un conveni de col·laboració entre l’Agència Catalana de Turisme (ACT), l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Turisme de Barcelona, i els Patronats de Turisme de la Diputació de Lleida, Costa Brava Girona, Diputació de Barcelona, i el Conselh Generau d’Aran.

El director de Gastropirineus, Francesc López, ha destacat la importància de preservar la qualitat de la gastronomia dels Pirineus, posant en valor la cuina tradicional i al mateix temps seguir innovant amb productes de la zona. Les jornades, que compten amb el suport d’institucions i entitats del territori, són un punt de trobada entre professionals amb un triple repte: crear la marca Cuina del Pirineu, definir un catàleg de productes i plats del Pirineus i potenciar la relació entre la gastronomia i el turisme. Del que es tracta, segons els promotors, és “donar visibilitat a aquest col·lectiu que contribueix de manera decisiva a fer dels Pirineus un territori sostenible i de referència en la identitat de la seva cuina“.

La primera edició es va fer a la Seu d’Urgell, amb un gran èxit de participació.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.