El consell de govern de la Universitat de Lleida (UdL) ha rebutjat aquest dijous adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum amb 19 vots en contra i 9 a favor. També s’han recollit 5 vots en blanc i un de nul. Dues persones han sortit de la sala per no haver de votar i es considera que s’han abstingut, segons han informat fonts de la UdL. Malgrat que els acords del consell de govern de la UdL se solen votar a mà alçada en aquest cas s’ha habilitat una urna per garantir el vot secret a petició de l’equip rectoral. La campanya del Pacte Nacional pel Referèndum es va posar en marxa el 23 de desembre per recollir el suport d’institucions, entitats i particulars a favor de la celebració d’un referèndum d’independència a Catalunya. Amb la votació del consell de govern, la UdL es desmarca d’altres universitats que sí que s’han sumat a la iniciativa com la Politècnica de Catalunya (UPC), la Pompeu Fabra (UPF) i la Rovira i Virgili de Tarragona (URV).
La moció s’ha debatut i votat aquest dijous després que ho demanessin onze membres del consell de govern, entre docents i investigadors, personal d’administració i serveis (PAS) i estudiants. El consell de govern el formen 54 membres i per poder incloure alguna qüestió en l’ordre del dia són necessàries les firmes d’una cinquena part dels integrants.
El rector de la UdL, Roberto Fernández, no ha volgut fer declaracions sobre aquest tema. En un comunicat de premsa posterior al consell de govern la UdL informa que, en el transcurs del debat, el rector ha manifestat que “ni es pronuncia ni es pronunciarà sobre les diverses polítiques partidàries del nostre país. Només ho fa en el cas que afecti els interessos de la Universitat de Lleida o del Sistema Universitari Català. L’obligació institucional del rector es mantenir la neutralitat política de la UdL“. També ha manifestat que “el Consell de govern no representa ideològicament la comunitat universitària. Els seus membres no són elegits per raons ideològiques sinó acadèmiques. I, en coherència amb la decisió que es va adoptar al Consell Interuniversitari de Catalunya, que siguin institucions com el Parlament, i no el Consell de govern, les que es dediquin a regular la vida política del nostre país”.
Un dels onze signants de la proposta i representant del PAS al consell de govern, Josep Maria Romero, ha lamentat que finalment s’hagi imposat aquesta tesi i ha recordat que altres universitats públiques catalanes sí que s’han sumat al Pacte Nacional pel Referèndum sense que això signifiqui donar suport a un referèndum unilateral ni a la independència. “Creiem que les universitats sí que han de donar resposta als problemes de la societat i aquest és un tema que la societat viu molt intensament; el referèndum té el suport del 80% de la ciutadania i, per tant, entenem que la Universitat s’hi havia de manifestar a favor”, ha assegurat.
En el mateix sentit s’ha expressat un dels representants dels estudiants, Dídac Montero. Afirma que és comprensible que la UdL no es posicioni a favor o en contra de la independència, però insisteix que la moció que s’ha votat aquest dijous només era per donar suport al dret a decidir. “Avui la Universitat ha dit NO a la democràcia, ha dit no al Pacte Nacional pel Referèndum, que l’únic que pretén és fomentar la participació de la societat”, ha reblat.
L’exrector de la UdL Joan Viñas és un dels més de 15.000 particulars de les comarques de Lleida que han donat el seu suport al manifest. També ho han fet prop de 300 entitats. A tot Catalunya, s’han superat les cinc-centes mil adhesions.
Pel que fa a les universitats, de moment s’han sumat al Pacte Nacional pel Referèndum la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Pompeu Fabra (UPF) i la Rovira i Virgili de Tarragona (URV). Centres privats com la Universitat Ramon Llull, la Universitat Internacional de Catalunya i l’Abat Oliba ho han rebutjat.
L’any 2012 la UdL es va sumar al Pacte Nacional pel dret a decidir, precursor de l’actual Pacte Nacional pel Referèndum, a través de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP).
Prop de 400.000 euros en ajuts a l’estudiantat el curs vinent
D’altra banda, el consell de govern de la UdL ha aprovat un paquet d’ajudes i beques per al curs 2017-2018 destinades a l’estudiantat. Pugen a un muntant total de 399.000 euros repartits en diferents convocatòries que “responen a la política de suport a l’alumnat de cara a l’equitat i la igualtat d’oportunitats que manté la UdL”, segons la vicerectora d’Estudiants, Neus Vila.
Així, es destinaran 35.000 euros per alumnes amb situacions socioeconòmiques greus -unes ajudes que es va posar en marxa l’any 2014; 4.000 més, per a estudiants amb necessitats especials; 200.000, en ajuts per a l’habitatge i el desplaçament; 36.000 euros en 9 beques-salari per a estudiants de nou accés, i 24.000 més per les persones que van rebre la beca aquest curs -6- i que el curs vinent faran segon. Són ajuts de 400 euros al mes durant 10 mesos per estudiant. A més, cal afegir els 100.000 euros de convocatòria de beques d’introducció a la recerca.
La sessió també ha servit per acceptar la cessió gratuïta definitiva de la finca que acull Biomedicina 2 per part de la Paeria, que hi va donar llum verda al ple del passat mes de maig. Són 755 metres quadrats a l’avinguda de Pinyana que s’agruparan amb un altre terreny propietat de la Tresoreria General de la Seguretat Social pendent d’escripturar per manca de llicència urbanística de l’Ajuntament. L’edifici acull laboratoris i equips de recerca de la UdL i de l’IRBLleida.
També s’ha donat llum verda al protocol de col·laboració entre la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat, la UdL i el Consorci Escola Tècnica d’Igualada (CETI) per al desenvolupament del campus universitari UdL-Igualada, que es rubricarà properament. Aquest document suposa l’inici dels procediments legals, administratius, acadèmics i organitzatius per a la creació i desplegament del campus i la transformació del CETI que haurà de passar a adscriure els estudis de l’Escola de la UPC a la UdL.
En aquest sentit, el Consell ha aprovat la incorporació a la programació de títols que oferirà la UdL el curs 2018-2019, els graus en Enginyeria en organització industrial i logística, en Enginyeria Química, i el Màster en Enginyeria del Cuir que es cursen a Igualada.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.