Més de 150 persones han participat a les jornades ‘Welcome refugees: No one is illegal-Ningú és il·legal’ que ha organitzat l’Oficina de Desenvolupament i Cooperació la Universitat de Lleida per fer evident i refermar el seu compromís amb els refugiats. Aquest dissabte s’ha celebrat la segona sessió en què la principal reivindicació ha estat la defensa de l’asil com un dret humà i no com un privilegi que concedeixen els estats, un argument que ha desenvolupat el president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya i professor de Dret Internacional Públic de la UB, David Bondia.
Les universitats públiques catalanes ja estan treballant en un protocol comú d’acolliment i accés a la universitat de persones refugiades. En el cas de la de Lleida, ha reservat al pressupost una partida d’uns 40.000 euros destinada a fer front a les despeses de matrícula, allotjament i manutenció per a aquestes persones, segons ha recordat la comissionada per a les persones refugiades de la UdL, la professora de Dret Internacional, Núria Camps.
“Quan els europeus fugíem de la guerra civil espanyola o de la segons guerra mundial l’asil era un dret humà i avui dia s’ha reformulat com un privilegi, és l’estat qui decideix si l’atorga o no, i per tant, s’ha pervertit el que és un dret humà i hem de tornar a les fonts”, ha assegurat Bondia. En aquest sentit, ha lamentat que es relacioni els refugiats amb “quotes, reubicacions o càlculs de quan costa tenir-los a casa nostra quan en realitat tot això no hauria de tenir res a veure amb els drets humans”.
David Bondia també s’ha referit a la implicació de la societat civil a l’hora d’empènyer a actuar en aquesta crisi humanitària i que s’està veient aquests dies amb la campanya Casa Nostra Casa Vostra. El president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya ha fet un advertiment: “hem d’anar en compte, és evident que la societat civil vol acollir però qui ha d’establir les mesures d’acolliment són les institucions, per tant, la societat civil ha d’ajudar i acompanyar”. El que està clar, ha dit, és que “l’Estat està en retrocés i han sorgit altres actors com són les ciutats, les universitats o els àmbits autonòmics, i aquests actors han de trencar les barreres que suposen els estats per acollir les persones”.
L’Oficina de Desenvolupament i Cooperació de la UdL també ha creat una fitxa informativa per iniciar el protocol d’emergència de la ciutat de Lleida i ha demanat a la Paeria que sol·liciti l’adhesió a la xarxa de ciutats refugi.
Dades de refugiats acollits que es queden molt lluny dels compromisos
L’estat espanyol es va comprometre amb la UE a acollir 17.337 refugiats abans del setembre d’aquest 2017, però de moment n’han arribat poc més d’un miler, segons dades del responsable del programa d’immigrants de Creu Roja a Lleida, Jordi Vidal, que també ha participat a les jornades aquest dissabte.
A les comarques de Lleida, Creu Roja atén directament una vintena de persones amb l’estatus de refugiat però Vidal calcula que hi ha unes 30 persones més que també són demandants d’asil tot i que no estan incloses al programa específic de l’entitat i només han rebut un assessorament puntual. Hi ha dues famílies sirianes que ja van arribar fa mesos i la resta són d’altres orígens (d’Ucraïna, Veneçuela, Kazajistán, Guinea, Nigèria o el Sàhara).
Creix el nombre de refugiats al món
Segons dades facilitades per la UdL, el darrer informe anual de l’ACNUR revela que el nombre total de refugiats al món va augmentar per cinquè any consecutiu arribant, a finals del 2015, a 65,3 milions de persones, de les quals un 51% són infants. Unes xifres que creixen cada dia -un 55% els darrers quatre anys- mentre l’espai d’asil es va restringint.
El 54% d’aquests refugiats provenen de tres països: Síria, amb gairebé cinc milions de persones que han fugit de la guerra des de 2011, seguida per l’Afganistan, amb una diàspora de 2,7 milions, i Somàlia, amb més d’un milió.
A escala mundial, Turquia és el major país d’acollida, amb 2,5 milions de refugiats. El Líban, amb prop d’un refugiat per cada cinc ciutadans, és el país del món que, en comparació amb la seva població, acull més persones refugiades. De fet,un 86% del total de refugiats sota la protecció de l’ACNUR estan acollits per països amb ingressos mitjans i baixos, propers a situacions de conflicte.
Aquesta web t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Teleponent com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Teleponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Webempresa. (https://www.webempresa.com/aviso-legal.html). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.