La Paeria ciutat neta
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

Una enquesta del Grup de Periodistes Ramon Barnils feta a periodistes que treballen a les comarques de Ponent, amb el suport de la delegació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya, revela que un 71% dels enquestats han rebut pressions a la seva feina, la majoria de les quals amb la intenció de canviar l’enfocament d’una notícia (24%), afavorir algun tema, persona o institució (24%) o no tocar certs temes o persones (21%).

En aquest sentit, els àmbits d’on provenen més pressions són les institucions públiques i els partits polítics, ja sigui directament de la font, ja sigui a través dels respectius gabinets de premsa. En conjunt, aquests dos àmbits sumen el 47,5% de les pressions fetes a periodistes. També es donen casos de periodistes de gabinets que han rebut pressions dels seus caps per haver volgut prioritzar l’ètica professional als interessos corporatius.

De l’entorn del propi mitjà (caps de secció, direcció, companys) n’arriben menys, però un no menyspreable 22%. Per contra, l’àmbit que té menys tendència a pressionar els professionals és l’associatiu (7%). Per temàtiques, i com a conseqüència del punt anterior, l’àmbit polític és el que més pressions genera (46%), seguit de l’econòmic (16,8%), mentre que l’esportiu és el que menys (2,5%).

 Què passa si no s’acata

Dos de cada tres periodistes que han rebut pressions les han acatat, totalment (21%) o parcialment (45%). Cal destacar, però, que entre els que no n’han fet cas (29%), la gran majoria (78%) no han patit cap tipus de represàlia, la qual cosa evidencia l’existència d’espais d’independència i llibertat professionals però també el pes generalitzat de la por, que juga a favor de l’autocensura.

Malgrat les dades, la percepció que les persones enquestades tenen sobre el propi mitjà i sobre el grau d’independència amb què treballen és positiva: un 60% puntuen el seu mitjà amb més de 7 sobre 10 en llibertat d’expressió i un 72% considera que treballa amb un elevat grau d’independència.

Des del Grup de Periodistes Ramon Barnils es veu amb preocupació el fet que les pressions al sector siguin un fet habitual i pervisqui la voluntat de control dels continguts que aquests elaboren per informar la ciutadania. Per això, fem una doble crida: a les institucions, partits, empreses, entitats i direccions de mitjans que deixin treballar els periodistes amb llibertat, i al mateix col·lectiu a fer valer el seu criteri ètic i professional pam a pam, paràgraf a paràgraf, fent cas omís a les pressions i, si cal, denunciar-les als organismes pertinents o directament a l’opinió pública. La millor manera de desactivar les pressions és quan aquestes no aconsegueixen el seu objectiu.

Enquesta online durant un mes

L’enquesta ha recollit resultats en format online durant un mes (entre el gener i el febrer del 2016) i ha rebut un total de 87 respostes, una xifra que el Grup Barnils considera significativa i que la delegació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha contribuït a assolir, ja que l’ha difós entre els seus 160 associats.

La majoria de les persones enquestades han estat dones (58%), d’entre 25 i 45 anys (71%) i amb contracte fix (65%). L’àmbit de treball més comú és la premsa escrita (32%).

Video:dponent

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.