Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

Més de 4.200 ovelles de dotze ramats passen l’estiu a la muntanya de Llessui. Un sol pastor les condueix per tota la muntanya; els hi reparteix el menjar i cuida del seu benestar.

Un cop a la setmana, els dotze ramaders pugen a la muntanya per donar un suplement de sal als animals i curar els que estan malalts. Durant anys, els pastors han estat els fotògrafs que han immortalitzat aquesta activitat. Ara, amb la voluntat que els protagonistes d’aquestes imatges siguin els primers a veure-les s’ha fet una exposició de gran format in situ, a 2.200 metres d’altura, a tocar de l’indret on els pastors curen les ovelles. La jornada ‘Pastors. Homenatge a un ofici’ es va celebrar aquest dissabte i va comptar amb un centenar de persones.

A la jornada hi van participar molts dels pastors que porten els ramats a les muntanyes de la vall d’Àssua a passar l’estiu, bé sigui a la muntanya de Llessui, Seurí o Caregue. En total una vintena es van sumar a la festa.

La majoria d’aquests pastors o les seves ovelles van ser els protagonistes de les fotografies que es van exposar a la muntanya.

Un total, vint-i-quatre imatges de gran format de vuit fotògrafs d’arreu del país.

Jordi Borràs, Jordi Peró, Mariona Batllés, Marta Lluvich, Oriol Clavera, Oriol Riart, Pere Bascones i Pepe Camps són els fotògrafs que van participar en la mostra amb imatges de la transhumància de les ovelles cap a la muntanya de Llessui, de les cures, del dia de la tria de ramats per tornar cap a casa o del dia a dia d’un pastor amb el ramat.

Durant la jornada els participants van poder parlar amb els fotògrafs i descobrir que és allò que els atrau tant d’aquest ofici i de la muntanya de Llessui que de manera recurrent la immortalitzen.

Durant tot el matí els pastors van treballar com un dia qualsevol i el públic va poder comprovar la duresa de l’ofici.

Els pastors van controlar una a una que les més de 4.000 ovelles estiguessin bé. Les que tenien alguna ferida o presentaven alguna malaltia les van curar allí mateix.

La jornada festiva va acabar amb un dinar on la carn de corder va ser la protagonista. Entre els plats del menú hi havia pernil dolç de corder, carpaccio, girella, confitat de corder, palpís o paté de carn de corder. La festa va acabar amb música d’acordió.

L’homenatge es va fer gràcies al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’Ajuntament de Rialp i l’Associació Cultural Cambuleta. L’èxit d’aquesta primera jornada, ja que va quedar gent fora, ja fa pensar als organitzadors en una segona edició l’any vinent.

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.