allau
La zona de la Vall de Conangles, amb la muntanya on hi ha el Lac Redon al fons, a la Val d'Aran on un allau ha provocat la mort de dues persones
La Paeria ciutat neta
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

Hispasat i la Mobile World Capital han posat en marxa una prova pilot per connectar via satèl·lit zones remotes d’alta muntanya de la Vall d’Aran on no hi arriba la fibra òptica.

Inicialment, amb una inversió de 50.000 euros, es connectarà via satèl·lit de banda ampla i Internet de les Coses (IoT) el refugi de l’Artiga de Lin, situat a 1.470 metres. Durant la presentació del projecte al MWC, Jordi Hereu, president d’Hispasat, ha destacat que la connectivitat satel·litària obre un “món d’oportunitats” per garantir, per exemple, la seguretat de la gent que practica esports a la muntanya o el control d’allaus a l’hivern.

Per la síndica d’Aran, Maria Vergés, suposa “equiparar en drets” els habitants de les zones rurals.

El projecte, on també hi col·labora el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, compta amb el suport tècnic d’Arantec, que aportarà el seu ‘know-how’ en el disseny, desplegament i posada en marxa de xarxes de sensors sense fils en ubicacions hostils amb condicions meteorològiques adverses, baixa connexió de dades i absència d’energia.

En el marc de l’acord es desplegaran solucions en àmbits com la salut, la connexió d’emergències i seguretat, la gestió de riscos naturals o activitats turístiques.

Es tracta de serveis bàsics que es veuen afectats per l’escassa connexió en zones remotes d’algunes àrees de la Vall d’Aran. Comptar amb una xarxa de comunicació satel·litària permetrà garantir una connexió de qualitat en aquests entorns.

En concret, durant aquest projecte pilot s’estudiaran casos d’ús especialment enfocats en la gestió d’emergències a la muntanya gràcies al desplegament de bombolles de connectivitat en refugis d’alta muntanya, a l’ús de sensòria per a la prevenció de caigudes i a vehicles d’emergències amb connectivitat satel·litària en moviment per al monitoratge d’accidents.

A més, es treballarà en la millora de les activitats turístiques, mitjançant la sensorització IoT de ciclistes i senderistes, control d’aforament i accés a pàrquings o el desplegament de punts Wifi satel·litaris, i en el control de la ramaderia, la fauna salvatge i l’entorn natural.

En funció dels resultats obtinguts a la Vall d’Aran, l’objectiu dels promotors és replicar el projecte en d’altres territoris. ACN

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.