El canvi climàtic i la sequera que comporta són al darrere dels grans incendis que han afectat Austràlia entre setembre del 2019 i gener del 2020, segons sosté una recerca liderada per la Universitat de Western Sydney en la qual ha participat l’investigador del centre Agrotecnio de la Universitat de Lleida (UdL), Víctor Resco de Dios.
Els investigadors han determinat que la superfície cremada pels grans incendis a la regió australiana de Nova Gal·les del Sud “no té precedents” en la història recent. L’article, que acaba de publicar la revista Nature Climate Change, també compta amb experts de les universitats de Wollongong (Austràlia) i Southern University of Science And Technology de Mianyang (Xina).
Els incendis d’Austràlia han arrasat 5,8 milions d’hectàrees, majoritàriament de boscos temperats de frondoses. Víctor Resco explica que els investigadors han estudiat també “els factors que han creat que la superfície cremada d’enguany sigui tan desproporcionada” i han vist que “es deu a la sequera”. “Les zones més humides com les fons de vall, els barrancs o els aiguamolls, que fan de tallafoc natural, enguany estaven secs”, afegeix.
De fet, la capa de fulles seques del terra és un dels factors que ajuda a propagar el foc. La sequera extrema i prolongada a l’est d’Austràlia s’ha afegit al vent sec i càlid. L’article conclou que “aquests incendis sense precedents poden indicar que la previsió futura d’un risc d’incendis més elevat arran del canvi climàtic ha arribat abans del previst”.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.