El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha qualificat aquest dijous a Lleida de “pràctiques mafioses” la pressió que exerceix la gran distribució sobre els productors de fruita. Denuncien que els preus al consumidor han augmentat entre 40 i 80 cèntims i en canvi, el preu que es paga al pagès ha baixat fins a 12 cèntims. Francesc Pena, responsable nacional de la fruita dolça d’UP ha dit que la situació és “inacceptable” perquè, considera que “s’aprofiten de la part més feble de la cadena”. Per aquest motiu no descarten mobilitzar-se. Pena, ha recordat que a causa de les gelades de fa uns mesos i les pedregades de la setmana passada, la producció d’enguany disminuirà a la meitat i deixaran d’entrar a les centrals 70 milions de quilos de fruita dolça. En aquest sentit ha afegit que “les càmeres de fruita estan buides, no hi ha estoc i per tant la llei de l’oferta i la demanda no s’està complint”.
Unió de Pagesos denuncia que la gran distribució estaria pressionant a la baixa el preu en origen de la fruita d’estiu “sense cap motiu justificat“, tenint en compte “l’escassa” oferta que hi ha al mercat a causa de les gelades de la primavera, del mal quallat i de danys climatològics com les pedregades al Segrià, l’Urgell, el Pla d’Urgell i les Garrigues del divendres passat.
El sindicat alerta que, un altre cop, la gran distribució estaria realitzant “pràctiques d’abús” en el mercat de la fruita de pinyol a l’estat espanyol, després de quatre campanyes amb situació de crisi de preus en préssec i nectarina, agreujada pel veto rus. En un any en què, per causes climatològiques, s’ha reduït l’oferta de fruita de pinyol respecte de les previsions inicials —que ja eren baixes a tota Europa—.
Les primeres previsions de la producció de préssec i nectarina ja apuntaven a una caiguda d’un 17 % a Catalunya, i d’un l’11 % a Europa, un pronòstic que s’ha vist accentuat tant a Catalunya, com a Espanya i també a Europa per la climatologia. Destaquen la pedregada de la nit de divendres a dissabte passat a les comarques de Lleida. De fet, expliquen que la davallada de la producció en l’àmbit de la Unió Europea, en general, encara és més important, i a països on ha baixat la producció com França i Itàlia, els preus en origen han pujat un 128% i un 130 % respectivament (respecte de la mitjana dels últims cinc anys), a diferència del que està passant a l’estat espanyol, que ha pujat un 108%.
Pena ha dit que prendran mesures per fer front a aquest “abús” i no descarten mobilitzacions, com ara manifestar-se davant de grans cadenes de supermercats per denunciar i informar al consumidor d’aquesta situació.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.