La vacuna contra la Pesta Porcina Africana (PPA) que s’està desenvolupant en el marc del projecte VACDIVA, finançat amb 10 MEUR per la Comissió Europea, pot ser una realitat a partir del 2024. Entre altres centres, hi participen dos laboratoris estatals, els de la Universitat Complutense de Madrid i del CISA-INIA.
Els resultats obtinguts de la vacuna fins ara són “molt prometedors”, amb una efectivitat d’entre el 92 i el 100% tot i que els principal objectiu dels investigadors és que sigui el més segura possible i no provoqui efectes secundaris.
Es tracta d’un vaccí que s’administra per via oral i està pensat per a senglars i porcs, tot i que es s’han prioritzar els senglars. Confien començar aviat assajos a Lituània i Romania, i també a Kenya.
El projecte VACDIVA per obtenir una vacuna contra la PPA compta amb la participació de d’universitats i centres de recerca de l’estat espanyol, Itàlia, Portugal i Alemanya, a més d’altres de Rússia, Kenya i la Xina, i també hi col·labora la multinacional MSD.
Pel que fa a l’Estat, hi participen la Complutense de Madrid i Centre de Recerca en Sanitat Animal de l’Institut Nacional de Recerca i Tecnologia Agrària i Alimentària (CISA-INIA). Els assajos es porten a terme en tres laboratoris d’alta seguretat. En el cas del senglar al Centre de Vigilància Sanitària Veterinària (VISAVET) de d’UCM, i pel que fa al porc domèstic al del CISA-INIA i en un laboratori italià.
Durant una jornada celebrada a Lleida, organitzada, per JARC-COAG, ECVC i HORIZCIENCE, Sánchez-Vízcaíno ha destacat que la vacuna contra la PPA “mai ha estat tan a prop com ara”.
Tot i que el vaccí s’està desenvolupant tant per a senglars com per a porcs domèstics, els investigadors han prioritzat poder-la començar a aplicar en senglars. Aquesta vacuna s’administra per via oral.
També han demanat permisos per fer-ne al continent africà, en aquest cas a Kenya on es provarà l’efectivitat de la vacuna tant en senglars com en facoquers. A les zones on es faran les proves pilot de vacunació, hi haurà un equip vacunant i reposant els vaccins.
Sánchez-Vizcaíno ha explicat que la previsió és presentar tota la documentació de la vacuna al 2024, sempre i quan els resultats d’aquests assajos siguin els esperats, per tal que després superi el procés d’avaluació de l’Agència Europea del Medicament (EMA) i aquest organisme n’acabi aprovant l’administració. L’investigador ha remarcat que la covid-19 els ha obligat a ajornar alguns dels experiments que tenien previstos.
La vacuna de VACDIVA, però, no és l’única contra la Pesta Porcinaosa que ha Africana que s’està desenvolupant. Una d’aquestes és la nord-americana, creada només per a porc domèstic, i amb la qual ja han començat els assajos en granja a Vietnam. (acn)
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.