Abans que se celebri el referèndum sobre la independència de Catalunya, la data prevista per a les votacions, l’1 d’Octubre, ja dona nom a una plaça al petit poble de Vilagrasseta, un dels nuclis del municipi de Montoliu de Segarra. És la primera localitat del país que té una plaça dedicada a l’1-O i l’ha inaugurat aquest dissabte la diputada de Junts pel Sí i presidenta de la comissió d’investigació sobre l”Operació Catalunya’ del Parlament, Alba Vergés. L’estrena ha coincidit amb la festa d’homenatge a la gent gran i s’ha fet amb les discrepàncies d’una part dels veïns, que es queixen que la tria del nom no ha estat consensuada. La majoria veuen bé la denominació de la plaça però critiquen que s’hagin hagut d’assabentar de la decisió del consistori pels mitjans de comunicació. L’alcalde, Vicens Roig, ha minimitzat la polèmica i ha defensat la iniciativa de dedicar un espai municipal a una data que “és transcendental i ja forma part de la història”.

Vilagrasseta té una desena d’habitants fixos, que arriben a la cinquantena els caps de setmana, mentre que tot el municipi de Montoliu de Segarra en suma uns 200. La decisió de batejar la plaça amb el nom d’1 d’Octubre la van adoptar conjuntament tots els membres del consistori, integrat per 4 regidors d’ERC i per un del PDeCAT, tot i que els cinc edils formen part de l’equip de govern municipal.

Els veïns crítics, com el Josep Maria Puiggròs, assegura que “no discutim el nom de la plaça sinó la manera com s’ha organitzat l’acte”, en el sentit que s’ha fet coincidir amb la festa per la gent gran i “s’hauria d’haver separat una cosa de l’altra”. A més, afegeix que “ens va saber greu assabentar-nos de la decisió pels mitjans de comunicació i així li vam comunicar a l’alcalde; ens hagués agradat que, un cop fet el ple, s’hagués reunit els veïns per explicar-nos-ho”.

La plaça, que té uns 300 metres quadrats, està ubicada a l’antic pati de l’escola, un edifici que ara acull el local social del poble. L’Ajuntament de Montoliu de Segarra ha dut a terme recentment diverses millores a l’espai: s’hi ha construït un mur de contenció i un nou accés per a vehicles i s’hi ha instal·lat nova il·luminació. També es preveu pavimentar-la en una segona fase dels treballs.

ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here