Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

Hem visitat el Col·legi Públic Frederic Godàs, situat al barri de Cappont de Lleida i que des de fa temps demana a la Delegació d’Ensenyament que ampliï el seu menjador. Actualment, els pocs més de 140 metres quadrats han de donar cabuda a quasi 300 nens i nenes, una situació que provoca aglomeracions, retards en el servei, estrés als alumnes i pressions a les treballadores. Paral·lelament, l’AMPA reitera les diferents necessitats del centre que han estat ignorades per Ensenyament. A continuació us deixem amb el comunicat que ens han transmés:

 

COMUNICAT COL·LEGI FREDERIC GODÀS

ESPAIS ESCOLARS DIGNES

(Més amplis i menys sorollosos)

“Molts nens i nenes al nostre país es passen 10 hores diàries en l’àmbit escolar. Això suposa estar més hores de llum a l’escola que a casa seva doncs, en arribar al vespre, els queda després de les extraescolars poc temps per altres activitats com jugar, conversar i llegir, per exemple.
Els espais escolars on els nens i nens es desenvolupen són de vital importància per a la seva salut i per poder fer les tasques programades (llegir, parlar, escriure, jugar, cantar, menjar i fins i tot dormir en el cas dels més petits)

Moltes vegades no es dedica als espais la gran importància que tenen i la seva influència per a sentir-se còmode en tots els sentits . En un espai de confort (llum adequada, nivell acceptable de soroll, espai vital …) els aprenentatges es poden realitzar de millor manera , ens relacionem amb més calma , es parla amb el to de veu adequat tot podent centrar l’atenció en allò que fem sense sentir el pes del cansament que ens generen els espais atapeïts i contaminats acústicament….

La xarxa d’ edificis escolars acostuma a estar envellida i a més no està pensada per acollir les metodologies més actuals i modernes basades en l’activitat de l’alumne. Si fem un repàs a les aules de qualsevol escola , podrem veure habitacles plens de materials com ara taules, cadires, armaris...on difícilment l’alumnat es pot moure per canviar l’agrupament, fer una representació , una rotllana… les arquitectures escolars estan pensades per acollir metodologies més tradicionals on nens i nenes estan asseguts en els seus pupitres mirant i escoltant el que el mestre explica i fent els seus exercicis durant llargs intervals de temps.

L’escola Frederic Godàs és un exemple d’escola del segle XX que s’esforça per vèncer aquests obstacles i posa en pràctica metodologies del SXXI, intentant superar les barreres d’una escola que va estar pensada per acollir un nombre concret de grups i d’alumnes però que ha hagut de fer front a les demandes socials de places escolars i ha hagut de donar resposta a unes necessitats que superen en ocasions les seves possibilitats fent aflorar mancances derivades de la massificació. Aquest és el cas del menjador escolar.

Menjador Escolar: Són 145m2 per acollir prop de 300 alumnes. S’han de fer dos torns però malgrat això, el segon torn és molt nombrós. Aquesta massificació es tradueix molts cops en un neguit en l’ambient, soroll, malestar, conflictes...S’ha demanat en nombroses ocasions una ampliació per reuir la contaminació acústica i esponjar l’espai que cada nen i nena necessita però el Departament diu que no està prevista aquesta ampliació.

Al mateix temps es demana cuina pròpia ja que el menjar seria de millor qualitat, doncs els aliments conservarien millor les seves propietats en no haver de passar hores als contenidors d’escalfament…

La manca d’espai no s’experimenta només al menjador sinó que els seus efectes es manifesten en les hores posteriors. Els nens i nenes de tres anys necessiten dormir una estona després de dinar.En no tenir un lloc exclusiu per fer-ho hem de condicionar cada dia provisionalment una aula ordinària i convertir-la en dormitori amb matalassos i llençols…

Les conseqüències d’aquestes peripècies es van acumulant i tot el neguit desemboca també a les aules en l’horari de tarda.

A la primavera (maig, juny) l’estada a les aules per les tardes és insuportable a causa de la calor. Un cop més es demostra que els edificis escolars no estan preparats per les altes temperatures i s’incrementa el consegüent malestar de l’alumnat.

Per totes aquests motius i altres, és de justícia demanar una millora de totes aquestes condicions. Aquesta millora ja fa molts anys que es sol.licita al Departament però fa anys també que no hi ha resposta i ens quedem sense les inversions importants que caldria en els edificis i en el seu manteniment (pintura, per exemple). La comunitat educativa del Frederic

Godàs creu que és necessari invertir més en educació en tots els sentits: més recursos humans, més tecnologia, més atenció als alumnes amb NE, i també més cura i atenció en crear espais confortables que invitin a ser viscuts, a aprendre i a gaudir de tots aquests anys de creixement i aprenentatge tan vitals i importants per a la vida de qualsevol persona”.

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.