Els sectors de l’alimentació, l’agricultura i la ramaderia són els més esperançats de la demarcació de Lleida en resistir l’impacte socioeconòmic de la pandèmia, segons una enquesta encarregada pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida a la Universitat de Lleida (UdL).
La meitat dels enquestats opinen que la seva facturació es mantindrà igual o disminuirà únicament al voltant d’un 10%. Són indústries relacionades amb el consum de béns de primera necessitat que han sofert restriccions d’activitat i han generat necessitats d’ocupació. En canvi, els sectors de l’esport, l’oci, el lleure, l’hostaleria i la restauració i el comerç preveuen una important caiguda dels seus ingressos a causa de les restriccions.
Per contra, els sectors de l’esport, l’oci i el lleure, així com l’hostaleria i la restauració, creuen que perdran més de la meitat dels seus ingressos bàsicament pel tancament de l’establiment per obligació legal o per impossibilitat de dur a terme la seva activitat.
Aquestes activitats, immerses en el sector del turisme, unides al comerç, són els exemples més clars d’afectació per la crisi de la covid-19 amb un impacte altament negatiu en les seves vendes derivat de les mesures de limitació de la lliure circulació de la població.
Així mateix, en el sector del transport i la logística, malgrat els forts descensos patits en la seva activitat pel tancament d’empreses del retail i de l’hostaleria i el turisme, alguns empresaris únicament preveuen lleus reduccions de la xifra de negocis, segons reflecteix l’estudi.
També destaca el fet que la majoria de les empreses exportadores de Lleida preveuen que les seves vendes a l’exterior, comparades amb les de l’exercici anterior, disminueixin com a conseqüència de la crisi, degut a la caiguda de la demanda exterior, les anul·lacions de comandes amb la dificultat de trobar nous clients i els problemes logístics i de transport patits. A més, les expectatives sobre la generació d’ocupació en general són negatives.
L’estudi també revela que la pandèmia ha obligat a introduir canvis en l’operativa de l’activitat de les empreses, modificant els costums i assajant noves dinàmiques en la gestió. La prova és que en un 22% dels casos s’ha implantat el teletreball, en particular en aquelles empreses que podien realitzar la seva activitat a distància.
El propòsit d’aquest estudi era obtenir una diagnosi el més precisa possible dels efectes de la covid-19 soferts per les empreses durant els primers mesos de la pandèmia, mitjançant les opinions dels seus directius o propietaris sobre la situació actual i de les expectatives de recuperació dels seus negocis.
La reducció o suspensió del pagament del lloguer dels negocis tancats per les mesures oficials preses en la pandèmia o l’emissió d’una línia d’avals per atendre les necessitats de liquiditat són accions demandades que facilitarien a les pimes i els autònoms la sortida de la crisi.
L’informe s’ha realitzat mitjançant una mostra de 911 enquestats entre empresaris i autònoms ubicats a la demarcació de Lleida amb respostes obtingudes durant els mesos de juliol i agost del 2020. L’enquesta s’ha difós amb la col·laboració d’associacions empresarials i ens locals de la demarcació. Així mateix, els resultats es poden consultar al web del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida. ACN
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.