trastorns
El catedràtic de Personalitat i Psicopatologia de la UdL i investigador principal del grup de recerca Neurocognició, Psicobiologia de la Personalitat i Genètica de la Conducta de l'IRBLleida, Anton Aluja
La Paeria ciutat neta
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i l’IRBLleida i de la Universitat de Delaware (EUA) han desenvolupat un model per a l’estudi de la personalitat humana que unifica, per primer cop, els dos sistemes classificatoris dels trastorns de personalitat, els de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i de l’Associació Americana de Psiquiatria (APA).

Zuckerman-Kuhlman-Aluja Personality Questionnaire (ZKA-PQ) és el nom del test que postula que la personalitat humana té una forta base biològica, independentment de la cultura de l’individu, i és estable al llarg de la vida. L’estudi ha analitzat les respostes de 1.229 persones de 18 a 80 anys de Lleida i Madrid.

El model preveu vint facetes de la personalitat, agrupades sota cinc factors: agressivitat (agressivitat física, agressivitat verbal, ira i hostilitat), activitat (compulsió pel treball, activitat general, inquietud, i energia en el treball), extraversió (emocions positives, calidesa social, protagonisme i sociabilitat), neuroticisme (ansietat, depressió, dependència i baixa autoestima) i recerca de sensacions (recerca d’emocions i aventures, recerca d’experiències, desinhibició i sensibilitat a l’avorriment/impulsivitat), segons expliquen des de l’IRBLleida.

L’estudi, que s’ha publicat a la revista Personality Disorders: Theory, Research, and Treatment ha estat liderat a Lleida pel catedràtic de Personalitat i Psicopatologia de la UdL i investigador principal del grup de recerca Neurocognició, Psicobiologia de la Personalitat i Genètica de la Conducta de l’IRBLleida, Anton Aluja.

Aluja ha explicat que l’avantatge d’aquest model és que és capaç d’unificar els dos sistemes classificatoris dels trastorns de personalitat de l’OMS i l’APA, que tenen algunes diferències, i per tant, aquest model de cinc factors que proposen “pot ser útil per comprendre millor la posició dels trets patològics o maladaptatius de la personalitat”.

També han participat en la investigació personal investigador de l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), la Universitat d’Almeria i de la Universitat Autònoma de Madrid. ACN

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.