La depuradora de Lleida participarà en una recerca per produir hidrogen verd i biometà a partir de bioresidus urbans, agroalimentaris i fangs de depuradora. El projecte Eclosion compta amb finançament dels fons Next GenerationEU i l’impulsa un consorci format per vuit empreses liderat per Aqualia i també hi col·labora l’ACA.
En concret, a Lleida s’investigarà, amb la col·laboració de la Universitat de Girona (UdG), l’obtenció de biometà a partir de la coproducció d’hidrogen ‘in situ’.
També es provarà una pila de combustible alimentada amb biogàs purificat per tal de verificar-ne el rendiment i avaluar-ne l’aplicabilitat tecnicoeconòmica, en aquest cas amb la col·laboració del projecte europeu H2020 Ultimate, on també participa Aqualia.
Actualment el 96% de l’hidrogen produït al planeta prové de fonts fòssils i només un 1% de fonts renovables. Aquesta realitat xoca amb el full de ruta estatal que marca el 2030 l’objectiu que el 25% de l’hidrogen consumit pera a la indústria sigui renovable.
Amb el propòsit d’investigar la producció d’hidrogen verd i biometà a partir de residus i d’aigües residuals, es posa en marxa el projecte Eclosion centrat en crear nous materials, tecnologies i processos per generar, emmagatzemar, transportar i integrar l’hidrogen renovable i biometà, produïts a partir de bioresidus urbans, agroalimentaris i fangs de depuradora.
La investigació es durà a terme a laboratoris i infraestructures especialment equipades dels organismes de recerca i en quatre centres de desenvolupament, entre ells la planta depuradora de Lleida, seleccionada per la seva trajectòria en el desenvolupament d’iniciatives innovadores cap a una economia circular, sostenible i descarbonitzada.
El consorci liderat per Aqualia compta amb la col·laboració de deu prestigiosos organismes de recerca, incloent centres de recerca i tecnològics (IMDEA Energia, CSIC, CIEMAT, CARTIF i AICIA) i universitats (Girona, Valladolid, Extremadura, Castella-la Manxa i Autònoma de Madrid).
El projecte Eclosion està subvencionat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) i compta suport del Ministeri de Ciència i Innovació. L’ajut atorgat al projecte compta amb el finançament de la Unió Europea a través del Fons Next GenerationEU. (acn)
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.