El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, han anunciat aquest dissabte, en el marc de la visita a la Fira de l’Oli de Les Garrigues, la creació de l’arxiu comarcal.
Torra i Borràs han fet l’anunci als alcaldes del territori a la seu del Consell Comarcal i han comentat que per completar la xarxa d’arxius només faltarien el de l’Alta Ribagorça i el del Moianès. Borràs ha dit que es tracta d’un projecte “important” que “entronca amb la Generalitat republicana”.
El president, per la seva banda, ha dit que l’arxiu era “un deute pendent” i que no només serà un edifici “de conservació” sinó que també esdevindrà un “centre cultural”. Borràs ha recordat que en el darrer Consell Executiu de l’any ja es va aprovar el pressupost de 2,4 milions d’euros i que la licitació de la infraestructura és pel període 2019-2021.
Borràs ha dit que es necessita una “xarxa robusta” d’arxius per “preservar” el passat, el present i que ha de “projectar cap al futur” ja que s’entén com a “xarxa única d’arxius del país”. Torra, per la seva banda, ha explicat que “ben properament” l’arxiu serà una realitat i que “és una eina cultural” i passa a ser una peça de l’entramat de cultura en xarxa “molt important” pel país.
En relació als arxius que completarien el mapa català, Borràs ha explicat que faltarien l’Alta Ribagorça, el Moianès i també Barcelona, que “ara és competència del govern espanyol”, perquè “ells van crear la xarxa d’arxius provincials” i ara la Generalitat transforma en arxius comarcals.
Un cop han visitat el consell comarcal, s’han desplaçat a la 56a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, on han pogut tastar l’oli de Les Garrigues en diferents estants de la fira i on també els esperaven molts curiosos que han volgut fer-se fotos, sobretot amb el president.
La periodista Pilar Rahola ha apadrinat els nous gegants de la ciutat i també hi han assistit els coneguts cuiners Germans Torres. També han estat padrins de la Fira l’advocat Jaume Alonso Cuevillas i la xef Carme Ruscalleda. El dissabte clou amb el sopar de l’expositor al qual hi assisteix la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón.
La monja i activista Sor Lucía Caram serà l’encarregada de clausurar el certamen aquest diumenge i està previst que hi sigui present des del migdia, quan durà a terme una demostració gastronòmica en directe. La jornada també comptarà amb un dels actes tradicionals més populars, els Tres Tombs.
Premi a la Cultura de l’Oli 2019
Aquesta web t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Teleponent com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Teleponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Webempresa. (https://www.webempresa.com/aviso-legal.html). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.