Les noves vàlvules de seguretat de la central hidràulica de Toran permentran inspeccionar-la i mantenir-la sense haver-la de buidar

Endesa ha instal·lat dues singulars vàlvules a l’interior de la galeria de pressió de l’embassament de Toran, a la Vall d’Aran, amb l’objectiu de no haver de buidar-lo cada vegada que calgui fer treballs d’inspecció o manteniment, amb la qual cosa no només es guanya en eficiència operativa i en seguretat, sinó que representa una notable millora ambiental a la comarca.

La presa de Sant Joan de Toran, construïda el 1964, forma un embassament a la capçalera del riu Toran, que permet una derivació d’aigua cap a la central hidroelèctrica del mateix nom mitjançant una galeria en pressió. La canonada que la connecta a l’embassament s’ubica aigües amunt de la presa, i continua fins a la galeria en qüestió. Fins ara, aquesta galeria no tenia cap element de tancament o aïllament que permetés l’accés a l’interior de la conducció amb l’embassament ple. Per tant, qualsevol operació que calgués realitzar a la conducció requeria haver de buidar l’embassament fins a nivells inferiors al llindar de la galeria, fet que dificultava de manera significativa qualsevol mena d’operació, i amb tota la problemàtica que això comporta.

Com a solució, la Companyia ha optat per instal·lar dues vàlvules a la galeria d’accés perpendicular al canal en desús, amb els seus corresponents equips d’alimentació i accionament, a l’alçada d’un dels actuals punts d’accés. D’aquesta manera, es dota la infraestructura dels elements de tall i aïllament necessaris per permetre l’accés segur a l’interior de la galeria independentment del nivell d’aigua que hi hagi a l’embassament en aquell moment i sense haver, és clar, de buidar-lo, a més de disposar dels elements de seguretat necessaris en aquest tipus d’instal·lacions. La galeria té uns 8 quilòmetres de longitud, i està revestida de formigó armat o en massa, segons les característiques geotècniques del material. Així, per tal de disposar de l’espai apropiat per a la instal·lació de les vàlvules i els seus equipaments, s’han ampliat, mitjançant l’excavació, les seccions de la galeria d’accés i de la galeria d’abducció, de manera que es crearà una càmera de vàlvules que allotgi tots els equips mecànics i elèctrics requerits.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.