L’Ajuntament de Lleida commemorarà el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat amb un acte de record i memòria que es durà a terme aquest divendres a la tarda i que consistirà en la col·locació de l’escultura FITA d’Àngel Eroles en un indret situat al carrer Jaume II, entre la passarel·la del Liceu Escolar i el pont de la Universitat. L’acte s’emmarca en el conveni de col·laboració per realitzar accions de recuperació de la Memòria Democràtica entre la Paeria, el Centre Excursionista de Lleida i Amical de Mauthausen, dins de projecte Stolpersteine. L’Ajuntament de Lleida ha recollit els noms de les 45 persones de Lleida que van ser deportades als camps de concentració nazi a partir de diferents bases de dades. En aquest sentit, la Paeria convida els seus familiars a participar en l’homenatge de divendres.
L’1 de novembre del 2005, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució 60/7, en la qual es designava el 27 de gener com a Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat. El 27 de gener del 1945 les tropes soviètiques van alliberar el camp d’extermini nazi més gran, el d’Auschwitz-Birkenau, a Polònia. La resolució condemnava, sense excepcions, qualsevol manifestació d’intolerància religiosa, incitació, assetjament o violència contra persones o comunitats basada en l’origen ètnic o les creences religioses, a qualsevol lloc del món.
La data pretén recordar i dignificar totes les víctimes del genocidi en el que van ser assassinades aproximadament 6 milions de persones jueves, 220.000 gitanes, 250.000 persones amb discapacitat mental i física, i 9.000 homosexuals a mans del règim nazi i dels seus col·laboradors. Prop de 9.000 republicans espanyols van ser deportats als camps de concentració i extermini nazis, un 60% dels quals hi van acabar morint. També van ser perseguits un elevat nombre de persones de minories religioses, sobretot Testimonis de Jehovà.
Cada any, l’Holocaust Memorial Day Trust, organització britànica que neix del Tractat d’Estocolm (2000) quan 46 governs es van citar en aquesta ciutat per tractar el tema de l’educació, la commemoració i la recerca entorn a l’Holocaust, proposa un el lema per tractar i divulgar el Dia en Memòria de les víctimes de l’Holocaust. Aquest any 2018, la commemoració gira al voltant del tema ‘El poder de les paraules’. L’organització ho expressa es paraules poden marcar la diferència entre el bé i el mal. Les paraules parlades i escrites d’individus, de corporacions, d’organitzacions i dels estats, poden tenir un gran impacte.
Aquesta web t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Teleponent com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Teleponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Webempresa. (https://www.webempresa.com/aviso-legal.html). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.