
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, s’ha mostrat “decebut” per la decisió de la Comissió Europea (CE) de no autoritzar una possible retirada extraordinària de fuita de pinyol “en cas que fos necessari per una baixada de preus”.
“Considerem que Europa no és empàtica amb un sector que fa quatre anys que carrega a la seva esquena els problemes del veto rus“, ha lamentat Mòdol. Ho ha dit a Lleida durant la presentació de les previsions de collita de poma i pera a Catalunya aquest 2018.
Agricultura i l’Associació empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat) preveuen una campanya inferior a l’any passat, amb una davallada de l’1% en poma, amb una previsió de collita de 273.970 tones, i del 8% en pera, amb 139.420 tones de producció a tot Catalunya.
La causa principal del descens en fruita de llavor són, segons el director general d’Afrucat, Manel Simon, les pedregades a Lleida del 24 abril, que va afectar 3.000 hectàrees de pera i poma, i del 12 de maig, amb 300 hectàrees afectades.
També al fet que s’estan reconvertint moltes explotacions de fruita de llavor (poma i pera) a pinyol (préssec i nectarina), la qual cosa preocupa, i molt, al president del Comitè d’Afrucat de Pera i Poma, Joan Serentill, perquè la davallada en pera a Catalunya s’arrossega des de fa cinc anys.
Mòdol ha volgut manifestar la decepció de la Conselleria d’Agricultura davant la resposta negativa de la Comissió Europea, en una reunió amb el director de la Unitat de Fruites i Verdures, Joao Onofre, a activar mesures excepcionals per a la fruita de pinyol per a la campanya actual. Segons Mòdol, “tant de bo no siguin necessàries però ens aniria bé tenir-les previstes per tal de poder prevenir caigudes de preus i desincentivar l’especulació”, ha dit.
Manel Simon ha afegit que el problema que pateix la fruita de pinyol ha esdevingut un problema “estructural” per raons alienes al sector productor. Es tracta de motius polítics, com ara el tancament del mercat rus, i ha afegit que obrir i consolidar un nou mercat en poc menys de tres campanyes és complicat.
Disminució de producció de poma i pera a Catalunya
La producció de poma i pera disminuirà a Catalunya aquesta campanya amb lleugeres variacions per demarcacions i amb un descens en les previsions de poma de l’1% (273.970 tones) i del 8% de pera (139.420 tones).
Segons han explicat, la climatologia ha estat la causant d’aquesta davallada amb abundants pluges i pedregades durant la primavera que han afectat a la floració i al quallat. Pel que fa a la superfície productiva en poma i pera disminueix respecte al 2017 ja que, malgrat s’han plantat hectàrees noves, les plantades no supleixen les arrencades. En general es preveu un retard de la collita de 5-10 dies respecte al 2017.
Pel que fa a Europa i la Xina, “caldrà esperar les previsions del congrés Prognosfruit”, ha dit Simon, ja que si bé en un primer moment semblava que la recuperació de la producció de pomes era generalitzada, aquestes darreres setmanes les inclemències climàtiques fa pensar que es pot veure afectada a la Xina i a Polònia, els principals productors de fruita de llavor.
Aquesta web t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Teleponent com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Teleponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Webempresa. (https://www.webempresa.com/aviso-legal.html). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.